Läs mer

Elever skapar film som del av projekt: "Lärorikt"

Essunga är 2024 års filmkommun och nu spelas det in film för fullt vid Nossebro skola.

Det är elever i årskurs 6 till 9 vid Nossebro skola som just nu spelar in film som en del av projektet ”Filmproduktion och värdegrundsarbete”. För filmprojektet har kommunen fått drygt 130 000 kronor från Kulturrådet genom Skapande skola.

– Det är intressant, lärorikt och kul att få skapa. Min grupp gör en film om att komma ur missbruk, säger Hedvig Lanneskär som går i nian vid Nossebro skola.

Varför har ni valt det temat?

– För att vi tycker att det är ett viktigt ämne. Det finns många som på ett eller annat sätt lever med ett missbruk och det här kanske kan hjälpa dem lite.

Manus till filmerna skriver eleverna själva i mindre grupper och skapandet utgår från ett av tre teman: Vänskap, utanförskap eller fördomar. Efter att eleverna tagit fram manus så får de filma och redigera materialet innan den färdiga filmen är redo för visning. Eleverna får under projektet handledning av filmskaparen Jenny Alvalin och hennes kollegor från Främmestadföretaget iFocus Studios.

– Arbetet är jätteviktigt! På det här sättet kan eleverna jobba med skolans värdegrund kombinerat med olika skolämnen på ett kreativt sätt, vilket gör att värdegrunden kan sätta sig på ett annat sätt än om man enbart pratar om den.

Niondeklassarna Liam Forsell och Hedvig Lanneskär.

Niondeklassarna Liam Forsell och Hedvig Lanneskär.

 

Sedan tidigare är det klart att Essunga är en av fyra filmkommuner i landet under nästa år. Kommunen har skrivit ett samverkansavtal med den ideella bioföreningen Nöjesstjärnan i Nossebro samt Göteborg Film Festival. Något som innebär extra fokus på film i Essunga kommun under 2024, med bland annat galapremiär och filmfest. I detta passar elevernas filmskapande väl in. Även om just detta projekt inte är direkt kopplat till årets som filmkommun så har Essunga kommun tillsammans med Göteborgs Filmfestival sökt pengar från Kulturrådet för ytterligare ett par filmprojekt under nästa år: Bland annat ett för att alla kommunens elever ska få göra film. Besked på den ansökan väntas innan sommaren.

– Vi kan se att det här är ett sätt att arbeta kreativt som tilltalar många elever och som kan främja lärandet. Filmprojektet sträcker sig dessutom över en rad olika skolämnen, säger utbildningschef Tina Hededal.

I korridoren i Nossebro skola står niondeklassaren Liam Forsell med filmkamera och mikrofon riktade mot sig. Han håller tillsammans med kamrater i klassen på att spela in en film på temat vänskap.

– Ja, det här arbetet med att skapa film har varit jätteroligt och intressant, konstaterar han innan det är dags för nästa tagning.

Niondeklassaren Ramsan Yosopov.

Niondeklassaren Ramsan Yosopov.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!