Läs mer

Starta företag

starta företag

Det ska vara lätt att starta och driva företag i Essunga kommun!

Essunga kommun arbetar för att stötta entreprenörskap och skapa förutsättningar för nya livskraftiga företag.
Vår ambition är att ha god kommunikation med företagare och vi jobbar för att ha ett av Sveriges bästa företagsklimat.

Som ny företagare dyker det upp många frågor längs vägen.

  • Vilken är min målgrupp?
  • Vilken företagsform ska jag välja?
  • Hur gör jag en affärs- och handlingsplan?
  • Var hittar jag mina kunder?
  • Vilka lagar och regler måste man ta hänsyn till?
  • Vem ska man kontakta?
  • Var finns ledig mark och lokaler?

På den här sidan hittar du tips om offentliga aktörer som arbetar med att hjälpa privatpersoner att starta eget företag. I ett inledningsskede är det bra att ta kontakt med någon sådan för att få råd och hjälp.

Råd och stöd

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum Skaraborg ger dig kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning om du funderar på att starta företag eller om du har startat företag de senaste åren. Rådgivarna är experter på företagande och efter rådgivning är du väl förberedd för livet som egen företagare. Läs mer om Nyföretagarcentrum här. Länk till annan webbplats.

ALMI

Almi kan hjälpa till hela vägen från idé till lönsamt företag. Målgrupper är innovatörer, nya företag och etablerade företag. Läs mer om ALMI här. Länk till annan webbplats.

Verksamt.se

Om du vill komma igång på egen hand kan du använda verksamt.se. Där hittar du information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett ställe. Du kan skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet. Läs mer om verksamt.se här. Länk till annan webbplats.

Lokalt nätverk

Nossebroregionens Nätverk bildades 1983 och startades som ett samarbete mellan kommunen
och näringslivet. Avsikten är att vi inom nätverket skall arbeta med olika projekt och frågor som medlemmarna tycker är angelägna. Ett annat viktigt mål med nätverket är att företagare i vårt område skall träffas för erfarenhetsutbyte i form av bl.a. studiebesök på olika företag.

Som medlem får du delta på de träffar som ordnas varje år. Där finns det tid för att nätverka och diskutera med oss och medlemmarna. Läs mer om kommunens nätverk här. Länk till annan webbplats.

Enterprise Europe Network

Vi vänder oss till små och medelstora företag med internationella ambitioner

Söker du internationella affärskontakter eller samarbetspartners? Vill du växa på nya marknader utanför Sverige? Eller vill ditt företag bli mer innovativt och öka er internationella konkurrenskraft?

Vi snabbar på dina internationella affärer genom personlig kostnadsfri rådgivning, innovationscoachning och tillgång till våra internationella affärskontakter.

Läs mer här Länk till annan webbplats.

Science Park Skövde

Affärscoacherna på Science Park Skövde har erfarenhet av att utvärdera och utveckla affärsidéer. De möter, hjälper och utvecklar affärscoacher dig och din idé för att skapa ett framgångsrikt och växande företag. Här kan du presentera din idé. Självklart är ett möte här både konfidentiellt och kostnadsfritt. Läs mer om Science Park Skövde här. Länk till annan webbplats.

Starta Kooperativ

För att starta ett företag i kooperativ form tar du kontakt med Coompanion. Läs mer om Coompanion här. Länk till annan webbplats.

Skatteverket

Skatteverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar till företagare om skatter, avgifter och annat som är bra behöver veta. Läs mer om Skatteverket här. Länk till annan webbplats.

 

Finansiering

Essunga kommun hjälper inte till med finansiering av enskilda privata företag. Men det finns andra parter som gör det

ALMI

Om du behöver få hjälp att utveckla din idé, starta företag eller till utveckling av ditt företag kan ALMI tillsammans med banken eller någon annan finansiär hjälpa till med kapital. Efter att ha bedömt din idé eller ditt företags möjligheter anpassas lånen efter de behov som finns. Läs mer om ALMIS lån här. Länk till annan webbplats.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen kan i vissa fall ge finansiellt stöd vid start av eget företag. Läs mer om Arbetsförmedlingen och starta eget här. Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen

Hos Länsstyrelsen kan du söka ekonomiskt stöd, till exempel företagsstöd, och projektmedel. Läs mer om Länsstyrelsen här. Länk till annan webbplats.

Västra Götalandsregionen

VG Regionen erbjuder stöd som riktar sig till företag i syfte att medfinansiera insatser som leder till nyinvesteringar, globalisering, ökad sysselsättning eller produktion. De erbjuder bland annat konsultcheckar, FoU-kort och såddfinansiering. Läs mer om VG regionens stöd här. Länk till annan webbplats.

För studerande

Drivhuset

Drivhuset vänder sig till dig som är student för att hjälpa dig att driva projekt, starta företag och utveckla idéer under din studietid. Läs mer om Drivhuset här. Länk till annan webbplats.

Ung Företagsamhet i Skarborg

Ung Företagsamhet utvecklar grundskole- och gymnasieelevers kreativitet och företagsamhet, exempelvis genom att de startar och driver egna företag. Läs mer om Ung företagsamhet här. Länk till annan webbplats.

Mark eller lokaler till verksamhet

Vi på Essunga kommun kan hjälpa dig att hitta lediga lokaler och ledig mark. Ta kontakt med vår näringslivsansvarig så hjälper han dig vidare. Du kan även hitta lediga lokaler och tillgänglig mark här. Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt