Läs mer

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

De allra flesta av oss kommer någon gång i livet i kontakt med psykisk ohälsa, antingen genom att vi själva drabbas, en nära anhörig, vän eller arbetskamrat. En person som har en psykisk ohälsa, har svårigheter att utföra aktiviteter på viktiga livsområden. Begränsningarna har funnits, eller kan antas komma att bestå under en längre tid.

Den psykiska ohälsan kan påverka förmågan att ta hand om sig själv i det dagliga livet, att umgås med andra och även minska förmågan att arbeta eller att delta i aktiviteter.

Socialpsykiatri

Kommunen har personal som hjälper personer med psykisk ohälsa. Personalen ingår i Sociala Reursenheten. Sociala Resursenheten ger också hjälp och stöd till personer som har missbruksproblem och/eller andra sociala problem.

Behandlingsinsatser sker utifrån beslut från socialsekreterare.

Du kan exempelvis:

  • Få hjälp med att skapa rutiner och struktur i vardagen.
  • Bli motivierad till förändring.
  • Få hjälp att bryta eventuell isolering och ensamhet.

Öppen verksamhet

Tisdag till torsdag mellan klockan 9.00 och 12.00 erbjuds öppen verksamhet på Knuten för personer med psykosocial problematik samt för ungdomar och vuxna med beroendeproblematik. Till den öppna verksamheten kan du komma utan beslut om bistånd från socialtjänsten.

Här kan du:

  • Umgås under nyktra och drogfria former.
  • Läsa lokaltidningen och använda dator.
  • Köpa kaffe och smörgås.

Knuten finns på Järnvägsgatan 9 i Nossebro.

För ändrade öppettider se anslag på plats eller ring 0512-571 39

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

112- Akutnummer – Ring 112 om det är en akut situation

1177- Vårdguiden – Ring 1177 och få råd om var du kan få psykiatrisk hjälp

MIND – självmordslinje – Ring 90101 dygnet runt.

Suicide Zero - för ett samhälle utan självmord

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att minska självmorden i Sverige. Läs mer på deras hemsida om hur de arbetar och vilket stöd de kan ge. Länk till annan webbplats.

Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord. Men att göra det är livsviktigt och på den här sidan har Suicide Zero tagit fram stödlistor. Här finns även tips för dig som anar att någon i din närhet mår dåligt Länk till annan webbplats..

Suicide Zero erbjuder kontinuerligt digitala liveföreläsningar med olika teman. Föreläsningarna sker på kvällstid kl. 18.00-19.30. Anmälan krävs för att få tillgång till föreläsningen som sker på Microsoft Teams. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla, det enda du behöver göra är att anmäla dig via deras hemsida. Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt