- Startsida
- Utbildning & barnomsorg
- Vuxenutbildning
Vuxenutbildning
Essunga kommun erbjuder vuxenutbildning via Campus västra Skaraborg i Lidköpings kommun.
All kommunal vuxenutbildning för invånare i Essunga kommun hanteras av Campus Västra Skaraborg, du finner mer här: Studie- och yrkesvägledning - Lidköpings kommun (lidkoping.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem kan läsa vuxenutbildning?
Du har rätt att delta i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år eller när du har avslutat ett nationellt program på gymnasieskolan.
Grundläggande och gymnasiala vuxenstudier berättigar till studiemedel från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studie- och yrkesvägledning
Vill du har vägledning och information om hur du kommer vidare i din utbidning eller se vad du har för möjligheter? Då kan du boka vägledningssamtal med Campus Västra Skaraborgs studie- och yrkesvägledare. De erbjuder vägledningssamtal via telefon, digitalt via Teams eller personligt möte både på plats i Nossebro eller på Campus i Lidköping.
Kontakt och tidsbokning
Om du vill prata med någon om vilka möjligheter som finns för dig som vuxenstuderande är du välkommen att boka in ett vägledningssamtal hos studie- och yrkesvägledare.
Studera i annan kommun
Vill du studera i en annan kommun än din hemkommun så skickar du din ansökan till Campus Västra Skaraborg då de beslutar i den frågan.
SFI - Svenska för invandrare
Svenska för invandrare (SFI) är till för dig som inte har svenska som modersmål.
SFI är en grundläggande utbildning i svenska språket, samtidigt som du får en inblick i och kunskap om det svenska samhället.
Vår undervisning sker på olika nivåer - från nybörjaren till de som redan kan en del svenska.
Efter avslutad kurs får du betyget Godkänt.
Vem får läsa på SFI?
Alla som inte har svenska som modersmål, har fyllt 16 år och är folkbokförda i Essunga, Vara, Grästorp, Götene eller Lidköpings kommun har möjlighet att läsa på SFI. Du behöver även ha svenskt personnummer. Intagning sker kontinuerligt och efter behov. Inför studierna kallas du till ett kartläggningssamtal för studieplanering.
Anmälan till SFI
Anmälan hittar du under självservice. Länk till anmälan här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du frågor, använd denna e-postadress.
Kurser och antagning
SFI består av tre olika studievägar; SFI 1, SFI 2 och SFI 3. Du läser svenska utifrån dina förutsättningar och med studierna.
SFI 1 - kurs A och B: För dig som inte gått i skola eller som har kort skolbakgrund och som inte kan läsa och skriva.
SFI 2 - kurs B och C: För dig med varierande skolbakgrund. Du kan ha kort utbildning och/eller ha yrkeserfarenhet.
SFI 3 - kurs C och D: För dig som är van att studera och som har gått på högskola eller studerat språk tidigare.
Tack för att du hjälper oss!