- Startsida
- Kommun & politik
- Kommunens organisation
Kommunens organisation
Essunga kommun är en demokratiskt styrd organisation, som leds av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Huvudansvaret för den kommunala verksamheten ligger hos de förtroendevalda, det vill säga, hos politikerna.
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande instans, den tar beslut i kommunövergripande frågor. Man kan jämföra fullmäktige med Sveriges riksdag.
Kommunstyrelsen förbereder alla ärenden, som ska tas upp i kommunfullmäktige och ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs. Man kan jämföra kommunstyrelsen med Sveriges regering.
Kommunens sektorer styrs av nämnder som består av politiker.
I organisationsschemat här kan du se hur den politiska organisationen i Essunga kommun ser ut.
Förtroendevalda
Kommunpolitiker är förtroendevalda, vilket betyder att de har valts av invånarna i kommunen. Deras uppgift är att företräda Essungaborna och fatta beslut om kommunens utveckling.
I sökregistret kan du leta fram kommunens politiker och deras officiella e-postadresser.
Sök politiker
I sökregistret hittar du kommunens styrelser, nämnder och utskott men även revisorer och andra uppdrag som valts av kommunfullmäktige. Genom att klicka på personens namn, hittar du information om den förtroendevaldes samtliga uppdrag, partitillhörighet och offentliga e-postadress.
Till sökregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunalråd och oppositionsråd
De förtroendevalda i Essunga kommun sköter som regel sina kommunala uppdrag på sin fritid. Det finns dock en politiker, som är heltidsarvoderad och det är kommunalrådet. Vem som ska ha den posten utses av kommunfullmäktige.
Under mandatperioden 2022-2026 heter Essunga kommuns kommunalråd Daniel Andersson (M). Han har politiken som sitt arbete och har sitt kontor i kommunhuset i Nossebro. Är inte Daniel på plats så är han ute och träffar våra medborgare, företagare eller besöker våra verksamheter. Kontakta honom gärna på 0512-570 20 (mobil anknytning) och 0705-29 88 56 eller på epost.
Uppdraget innebär att man är kommunstyrelsens ordförande samt leder och fördelar kommunstyrelsens arbete.
Peter Andreasson (S) är oppositionsråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Kommunledningsgruppen (KLG)
Essunga kommun har cirka 500 anställda. De flesta arbetar inom vård, förskola och skola. Högste tjänsteperson är kommundirektören, som tillsammans med ledningsgruppen samordnar den kommunala verksamheten. Tjänstemannaorganisationen består av tre sektorer (utbildningssektor, social sektor och kommunledningssektor), som sköter den löpande verksamheten, förbereder ärenden samt genomför politiska beslut.
Kommunledningensgruppen består av följande personer:
Kommundirektör
Cecilia Trolin
0512-570 25
Epost till Cecilia Trolin
Ekonomichef
Andreas Hasselteg
0512-572 04
Epost till Andreas Hasselteg
Chef utbildningssektor
Tina Hededal
Chef social sektor
Mariella Niemi
Samhällsbyggnadschef
Morten Sörö
VD Essunga bostäder AB
Johan Skoglund
Kultur- och fritidschef
Nettan Larsson
HR-chef
Agneta Andersson
Kanslichef
Kristin Lindblom
0512-570 15
Epost till Kristin Lindblom
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Ledamöterna väljs i allmänna val vart fjärde år. Kommunfullmäktige i Essunga kommun består från mandatperioden 2022-2026 av 31 ledamöter. Här kan du se vilka de är och även hitta deras kontaktuppgifter.
Kommunfullmäktige fattar beslut i frågor, som är av stor vikt eller av principiell betydelse för kommunen och dess invånare. Exempel på frågor är bland annat:
- hur mycket invånarna ska betala i skatt till kommunen
- taxor och andra avgifter
- kommunens budget
- större investeringar
- planer och mål för verksamheten
- vilka nämnder som finns i kommunen och hur de är organiserade.
Ärenden, som ska behandlas i kommunfullmäktige, ska vara beredda av den nämnd, som svarar för respektive frågor. Ansvaret för att ärenden är beredda ligger hos kommunstyrelsen.
Ledamöterna kan väcka ärenden i fullmäktige genom att lämna in en motion. De kan också ställa frågor eller diskutera aktuella händelser genom interpellation och fråga.
Kommunfullmäktiges valberedning
Kommunfullmäktiges valberedning är en grupp politiker som utsetts av fullmäktige att lämna förslag på ledamöter och ersättare i nämnder och styrelser. Det är främst i början av mandatperioden detta sker, men också löpande, för om någon politiker slutar, så ska en ny utses av kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen är kommunens verkställande organ. Den ska följa nämndernas och de kommunala bolagens verksamheter och bevaka utvecklingen på områden, som har betydelse för kommunen.
Kommunstyrelsen är även teknisk nämnd samt ansvarar för bibliotek, kulturskola och kultur.
Den har också till uppgift att bereda ärenden till kommunfullmäktige. Förslaget till budget utarbetas av kommunstyrelsen i budgetberedningen.
Kommunstyrelsen sammanträder i princip en gång per månad (ej juli). Dessa sammanträden är inte offentliga.
Kommunstyrelsen har till sitt förfogande tre sektorer:
- Kommunledningssektor
- Utbildningssektor
- Social sektor
Kommunstyrelsen utser också flera beredningar och ett utskott:
- Kommunstyrelsens arbetsutskott bereder ärenden som skall behandlas av kommunstyrelsen och är överförmyndarnämnd.
- Förhandlingsdelegationen är personalmyndighet för kommunstyrelsens egna kontor och löne- och pensionsmyndighet för kommunens övriga anställda.
- Budgetberedningen utarbetar budgetförslag och budgetuppföljningar.
Sammanträdesdagar
Bygg- och miljönämnden
Bygg- och miljönämnden är en myndighetsnämnd, som ska fullgöra kommunens uppgifter inom plan- och byggväsendet och övervaka byggverksamheten i kommunen.
Kommunen ska ha en aktuell översiktsplan. Inom tätbebyggt område upprättas fördjupade översiktsplaner. Reglering av markens användning och av bebyggelsen inom kommunen sker genom detaljplan. För begränsade områden kan områdesbestämmelser antas.
Nämnden är tillsynsmyndighet för områdena livsmedel, tobak, receptfria läkemedel, kemikalier, miljöskydd och hälsoskydd. Syftet med kontrollen är att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter.
Socialnämnden
Socialnämnden fullgör i huvudsak kommunens uppgifter enligt socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och lag om mottagande av asylsökande samt viss tillsynslagstiftning. Det innebär att socialnämnden ansvarar för:
• Äldreomsorg,
• Funktionshinderomsorg,
• Individ- och familjeomsorg,
• Integration,
• Arbetsmarknadsinsatser
• Tillsyn av försäljning av alkohol, tobak och receptfria läkemedel.
Arbetsutskottet bereder ärenden som ska behandlas på socialnämndens sammanträden.
Utbildningsnämnden
Nämndens uppgift är att se till att verksamheterna inom barnomsorg, fritidshem och skola utvecklas, de beslutar om budget och följer den ekonomiska ställningen under budgetåret.
Utbildningsnämndens mål 2020-2022 (Un 2019-08-26, § 61)
Nämndmålen har en inriktning på de utvecklingsområden nämnden tycker förvaltningen ska fokusera extra mycket på baserat på kommunfullmäktiges mål. För perioden 2020-2022 har utbildningsnämnden valt att fokusera på följande tre untvecklingsområden:
- Samverkan mellan verksamheter för hög måluppfyllelse, god kvalitet och resurseffektivitet.
- Med hjälp av digitaliseringens potential utveckla och förbättra förutsättningarna för
lärande i förskola och skola. - Erbjuda ett varierat och värdefullt kultur- och fritidsutbud för barn och unga.
Arbetsutskottet bereder ärenden som ska behandlas på utbildningsnämndens sammanträden.
Valnämnden
I varje kommun ska det finnas en valnämnd, som är en lokal valmyndighet. Den lokala valmyndigheten ansvarar för att genomföra allmänna val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige, val till europaparlamentet samt folkomröstningar som riksdagen beslutar ska genomföras.
Valnämnden har inte några på förhand fastställda sammanträden.
Revisorer
Enligt kommunallagen granskar revisorerna årligen, i den omfattning som följer god revisionssed, all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. Revisorerna prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen är tillräcklig.
De av fullmäktige utsedda lekmannarevisorerna granskar även verksamheten i Essunga Bostäder AB och Stiftelsen Essunga Industrier.
Revisorerna ska, i enlighet med Kommunallagen, i sin granskning biträdas av sakkunniga i sin granskning.
Fem revisorer utses av fullmäktige varje mandatperiod.
Räddningstjänsten Skaraborg
Räddningstjänsten Skaraborg är ett kommunalförbund som organiserar och driver räddningstjänst i 11 kommuner: Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skövde, Tibro, Töreboda, och Vara.
Förbundsdirektionen är ytterst ansvarig för den verksamhet som organisationen bedriver. Direktionen består av en ledamot och en ersättare från varje medlemskommun. De utses av respektive medlemskommuns kommunfullmäktige. Direktionen har totalt 11 ledamöter och 11 ersättare.
Läs mer om Räddninstjänsten Skaraborg på deras hemsida som du hittar genom att klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Rådgivande organ
Folkhälsorådet
Folkhälsorådet är navet för folkhälsoarbetet i kommunen. Rådets uppgift är att kartlägga folkhälsan i kommunen, prioritera, initiera och skapa strategier för att frambringa förutsättningar för en bättre hälsa. Rådet leder och samordnar folkhälsoarbetet och ansvarar för att folkhälsoplan, verksamhetsplan samt verksamhetsberättelse görs.
Essungas folkhälsoråd är ett samverkansorgan mellan Västra Götalandsregionen och Essunga kommun. Rådet består av förtroendevalda från kommun och region samt tjänstemän från kommun, tandvård och primärvård.
Kommunfullmäktige väljer 4 ledamöter, samt ordförande till folkhälsorådet.
Rådet för funktionshindrade och äldre
Rådet för funktionshindrade och äldre är ett samråds- och referensorgan mellan kommunledningen och handikapp- och pensionärsorganisationerna i kommunen samt remissorgan i viktiga frågor. Rådet för funktionshindrade och äldre är inget beslutande organ.
Rådet består av tre representanter från kommunstyrelsens arbetsutskott och en representant från socialnämnden samt en representant från följande pensionärsföreningar och handikapporganisationer. PRO, Nossebroortens pensionärsförening, DHR/RBU (De Handikappades Riksförbund/Rörelsehindrade Barn och Ungdomar), SRF (Synskadades Riksförbund), FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Reumatikerföreningen.
Rådet för funktionshindrade och äldre sammanträder fyra gånger om året och rådet kompletteras med en dialogdag per år.
EST
EST står för Effektiv Samordning för Trygghet. På de regelbundna samverkansmötena deltar polis, social sektor, skola, bostadsbolag, köpmännen, svenska kyrkan med flera. Var tredje vecka har man ett kort avstämningsmöte där man går igenom lägesbilden i kommunen. Utifrån det som framkommer på varje möte har man en möjlighet att skyndsamt agera i olika frågor utifrån den problembild som eventuellt identifieras.
Kommunpolis i Essunga, Vara och Grästorp är Kristoffer Hjelm. Han nås på epost eller via telefon 010-566 27 73.
Bostadsförsörjningsgruppen
Kommunen ansvarar dels för planering av bostadsförsörjningen, dels för den planläggning och andra åtgärder som krävs för att bostäder ska kunna byggas.
Bostadsförsörjningsgruppen arbetar strategiskt och långsiktigt med frågor kring bostadsförsörjningen och tar fram förslag på riktlinjer för bostadsförsörjningen som ska antas av kommunfullmäktige under varje mandatperiod. De visar vad kommunen vill med det befintliga bostadsbeståndet och planeringen av nya bostäder.
Bolag och stiftelser
Essunga Bostäder AB
Essunga Bostäder är ett kommunägt fastighetsbolag och har enligt ägardirektiven till uppgift att upplåta ett brett utbud av hyresrätter med stor valfrihet beträffande storlek, standard och läge.
Essunga Bostäder bildades som en stiftelse och har sedan dess varit en av de främsta aktörerna i Essunga kommuns utbyggnad. År 1995 ombildades stiftelsen till aktiebolag och har namnet sedan dess Essunga Bostäder AB. Under åren 1974-1983 ingick Essunga kommun i Vara kommun och Essunga Bostäder ingick i stiftelsen Varabostäder.
Idag är Essunga Bostäder AB det största bostadsföretaget i kommunen och förvaltar cirka 300 bostäder och 8 lokaler.
Länk till Essunga Bostäder AB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stiftelser
- Stiftelsen Essunga Industrier
- Syskonen Johanssons stiftelse
Tack för att du hjälper oss!