Läs mer

Konsumentvägledning

Konsumentvägledning

Dina rättigheter och skyldigheter

Många konsumenter känner inte till sina skyldigheter eller rättigheter. Du är till exempel skyldig att sparar dina kvitton och du har inte alltid rätt till öppet köp eller bytesrätt. Det är heller inte givet att du får en garanti. Däremot har du ALLTID rätt att reklamera en vara eller en tjänst.

Som konsumentsekreterare kan jag ge dig information om:

  • dina rättigheter och skyldigheter som konsument eller som näringsidkare.
  • diverse varor som du funderar på att köpa, exempelvis ta fram tester om det du söker.
  • hur du ska reklamera en vara eller tjänst.
  • budget- och skuldrådgivning.

Önskar man information i broschyrform finns det att hämta på biblioteket i Nossebro. Om du vill söka information på egen hand, finns det bra länkar utlagda på de publika datorerna på biblioteket.

Konsumentverket har också information på följande webbplatser:

Du hittar oberoende konsumentvägledning på Konsumentverkets hemsida Hallå konsument! Länk till annan webbplats..

Ska du köpa bil eller vill du ta reda på hur mycket din bil är värd? På hemsidan Bilsvar Länk till annan webbplats., som är en tjänst från Konsumentverket, kan du kan jämföra olika bilmodeller. Du kan söka på både nya och begagnade bilar. Jämför till exempel bränsleförbrukning, månadskostnader och säkerhet.

Torghandel

Regler som gäller när man köper varor av handlare på torget!

Torghandeln lyder under samma lagstiftning som slår vakt om konsumenternas rättigheter som vid all annan försäljning till exempel Konsumentköplagen, Prisinformationslagen, Produktsäkerhetslagen med flera.

Det kan dock vara svårt att få tag på en handlare som reser runt i landet, därför finns lagen Lag (1990:1183) om tillfällig försäljning. Lagen innebär att alla handlare måste ha en skylt eller på annat sätt lämna information om företagets namn, adress och telefonnummer.

Om priset du ska betala sammanlagt överstiger 300 kr är handlaren dessutom skyldig att lämna kvitto där dessa uppgifter finns. Lagen gäller all tillfällig handel det vill säga torghandel, gatuhandel, marknadsknallar, mässförsäljare med flera.

Handla via internet

Allt fler handlar via internet. Utbudet av varor för dig som konsument ökar. Du kan sitta hemma och handla från i stort sett hela världen. Grundregeln är att de lagar som finns i säljarens land gäller.

Ta reda på fakta om företaget. Namn, gatuadress, e-postadress och telefonnummer bör finnas med.

Kontrollring till kundtjänst. Är det lätt att komma fram? Når du inte kundmottagningen före köpet lär du inte komma fram för att klaga på din vara i efterhand heller.

Produkten - Hur fungerar den i Sverige? Går den att använda här hemma? Följer det med någon garanti och kan du utnyttja den i Sverige? Finns bruksanvisning med och på vilket språk är den skriven?

Priset - Slutpriset är ju det som intresserar. Glöm inte att ta reda på vad som tillkommer. Porto, expeditionsavgifter, frakt tull m m.

Levaranstid - Hur lång tid tar det innan varan levereras?

Personuppgifter - Ta reda på vilken personuppgiftspolicy företaget har. När du tagit del av denna bestämmer du om detta är ett företag du vill handla med eller inte.

Betalning - Betala inte i förskott. Du riskerar att ha betalt för en vara du inte får. Lämna inte ut ditt kortnummer utan vidare. Kontakta din bank och se om de kan lämna tips om hur betalningen skall ske.

Skriv ut och spara - Spara marknadsföringen och en orderbekräftelse för att kunna visa vad du köpt och till vilket pris.

 

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!