Läs mer

Konsumentvägledning

Hallå konsument

Så når du Hallå konsument

Vägledningen har öppet alla vardagar, och det är kostnadsfritt att kontakta dem. De svarar på dina frågor på svenska och engelska. Du når dem via:

Telefon: 0771 – 525 525 (+46771 525 525 om du ringer från utlandet)
E-post: info@hallakonsument.se
Chatt

På Hallå konsuments kontaktsida hittar du mer information om chatten, övriga kontaktvägar och öppettider. Länk till annan webbplats.

Vägledarna på Hallå konsument kan:

  • Svara på frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer och konsumentlagstiftning
  • Ge vägledning inför ett köp och hur du kan handla miljömässigt hållbart
  • Hjälpa dig vidare till rådgivning via ECC Sverige vid frågor om eller problem med gränsöverskridande handel
  • Hjälpa dig vidare till experter hos andra myndigheter, konsumentbyråer och kommunal konsumentvägledning

Vägledarna på Hallå konsument kan inte:

  • Kontakta företag, agera ombud eller medla mellan dig och ett företag du inte kommer överens med
  • Bedöma ditt fall, granska handlingar eller tolka avtal
  • Hjälpa till med att svara på skoluppgifter
  • Skriva en anmälan till ARN eller ansökan till domstol

ECC Sverige – rådgivning vid gränsöverskridande köp

Om du är bosatt i Sverige och företaget du har problem med är registrerat i ett annat land inom EU, Norge, Island eller Storbritannien har du möjlighet att få kostnadsfri rådgivning och medling via ECC Sverige för att försöka lösa ärendet. ECC Sverige ingår i ett nätverk av konsumentkontor inom EU, Norge, Island och Storbritannien. I vissa fall kan ECC Sverige dela ärendet med ett systerkontor i ett annat land för att försöka nå en lösning.

ECC Sverige ingår i enheten för konsumentupplysning inom Konsumentverket och nätverket European Consumer Centres Network. Verksamheten delfinansieras av EU-kommissionen.

Ett samarbete mellan myndigheter och konsumentbyråer

Hallå konsument samordnas av Konsumentverket och samverkar med flera andra myndigheter och konsumentbyråer.

Här hittar du alla aktörer som ingår i samarbetet Länk till annan webbplats.

Torghandel

Regler som gäller när man köper varor av handlare på torget!

Torghandeln lyder under samma lagstiftning som slår vakt om konsumenternas rättigheter som vid all annan försäljning till exempel Konsumentköplagen, Prisinformationslagen, Produktsäkerhetslagen med flera.

Det kan dock vara svårt att få tag på en handlare som reser runt i landet, därför finns lagen Lag (1990:1183) om tillfällig försäljning. Lagen innebär att alla handlare måste ha en skylt eller på annat sätt lämna information om företagets namn, adress och telefonnummer.

Om priset du ska betala sammanlagt överstiger 300 kr är handlaren dessutom skyldig att lämna kvitto där dessa uppgifter finns. Lagen gäller all tillfällig handel det vill säga torghandel, gatuhandel, marknadsknallar, mässförsäljare med flera.

Handla via internet

Allt fler handlar via internet. Utbudet av varor för dig som konsument ökar. Du kan sitta hemma och handla från i stort sett hela världen. Grundregeln är att de lagar som finns i säljarens land gäller.

Ta reda på fakta om företaget. Namn, gatuadress, e-postadress och telefonnummer bör finnas med.

Kontrollring till kundtjänst. Är det lätt att komma fram? Når du inte kundmottagningen före köpet lär du inte komma fram för att klaga på din vara i efterhand heller.

Produkten - Hur fungerar den i Sverige? Går den att använda här hemma? Följer det med någon garanti och kan du utnyttja den i Sverige? Finns bruksanvisning med och på vilket språk är den skriven?

Priset - Slutpriset är ju det som intresserar. Glöm inte att ta reda på vad som tillkommer. Porto, expeditionsavgifter, frakt tull m m.

Levaranstid - Hur lång tid tar det innan varan levereras?

Personuppgifter - Ta reda på vilken personuppgiftspolicy företaget har. När du tagit del av denna bestämmer du om detta är ett företag du vill handla med eller inte.

Betalning - Betala inte i förskott. Du riskerar att ha betalt för en vara du inte får. Lämna inte ut ditt kortnummer utan vidare. Kontakta din bank och se om de kan lämna tips om hur betalningen skall ske.

Skriv ut och spara - Spara marknadsföringen och en orderbekräftelse för att kunna visa vad du köpt och till vilket pris.

 

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!