Läs mer

Årets Essungabo

Årets Essungabo_2021

Allmänheten får nominera vilka de tycker ska föräras utmärkelsen "Årets Essungabo". De inkomna förslagen bearbetas av en jury som sedan utser pristagaren.

På nyårsaftonen 31 december delas priset ut och Årets Essungabo kommer presenteras på kommunens hemsida och sociala medier.

Sista anmälningsdag är den 4 december klockan 23.30.

Skriv namn på dig som nominerarSkriv för- och efternamn på den du vill utse till Årets Essungabo

Kriterier

Kriterierna är sedan starten 2007 och dessa ska man uppfylla:
• På ett eller annan sätt gjort kommunen uppmärksammad på ett positivt sätt och satt kommunen på kartan
• Genom lång och trogen tjänst utvecklat kommunen
• Är skriven i eller har annan anknytning till kommunen
• Visat civilkurage i samband med en speciell händelse
• Genom sin insats räddat livet på eller stärkt livskvaliteten för en medmänniska.

Juryn

2022 består juryn av Carina Gustafsson, Börje Andersson, Berit Cerdier och Pernilla Nilsson.

Juryns motivering 2021

Presentation av Årets Essungabo 2021

  • Årets Essungabo 2021 är en person med mycket goda ledaregenskaper.
  • Hen beskrivs ofta som, citat, ”en eldsjäl med outsinlig energi och stor positivism”.
  • I början av 1990-talet startade hen en särskild sektion i en av Essunga kommuns idrottsföreningar.
  • Under hennes ledarskap lockades allt fler till den speciella träningsform hon representerar. Det ledde till att en ny förening såg dagens ljus år 2002. Fem år senare, 2007, tilldelades föreningen Essunga kommuns Idrottsstipendium.verksamheten till nya lokaler i markplan när posten övergav.
  • Årets Essungabo 2021 är en mångårig ledare, drivande kraft , inspiratör och idéspruta inom Nossebro Gymmixförening.
  • Årets Essungabo är en person som vägrar se att något problem hindrar utveckling. Hon ser bara möjligheter för föreningens 300 medlemmar i åldrar allt från 4 år till 70+.
  • Personen har känsliga antenner för trender och vurmar särskilt för yoga. Däribland Yoga soft som ordnas kl halv sju fredag morgon och klockan åtta lördag morgon. Hon har spelat en central roll för den positiva utveckling som Nossebro Gymmixförening haft. Och lagom till att pristagaren själv fyller jämnt år 2022 så kan Gymmix fira 20- årsjubileum.
  • ULRIKA - Genom ditt sätt att vara och leda, att organisera, att entusiasmera och uppmuntra, sprida glädje och vara innovativ har du under mer än 30 år starkt bidragit till otaliga essungabors goda hälsa och välbefinnande, såväl fysiskt som psykiskt.stipuleras för utmärkelsen Årets Essungabo. NU KOMMER VI OCH GRATULERAR DIG ! GRATTIS ULRIKA JÖRKANDER!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare års utnämningar:

2020 - Ingrid Jessen:
Årets Essungabo 2020 är en mycket glad och omtyckt person som gärna hittar på nya saker. Ingrid är en aktiv föreningsmänniska som gärna engagerar sig och ger en hjälpande hand i många olika situationer. Ingrid har friskvård och friluftsliv som sitt största intresse, både för egen del och för att inspirera sin familj, föreningslivet och andra medmänniskor. Ingrid har under denna svåra pandemi utvecklat de befintliga aktiviteter som hon tidigare skapat och gett alla invånare i kommunen möjlighet att delta på för att sprida friskvård och glädje till alla. För att beröra några arrangemang som hon är engagerad i så önskar vi ange det populära cykelarrangemanaget Skoj på hoj, ordjakten, Främmestad IK Orientering med tävling Öjetrampen, Råglannaruset, Senior-prova-på-sporter, Måndagsgruppen Främmestads motionärer och Essunga Musik & Teaterförening.

2019 - Anna Andersson:

Årets Essungabo 2019 har en unik förmåga att engagera och sprida glädje. Personen är inte infödd essungabo, utan invandrare från en större stad på vad som brukar kallas Sveriges framsida. Anna är en person som sticker ut och vågar bjussa på sig själv. Hon har i år, liksom under en rad år bakåt i tiden spridit livsglädje och skapat positiva rubriker i såväl press som på sociala medier, ett faktum som väl sammanfaller med kriteriekraven för utmärkelsen Årets Essungabo.

2018 - Rune Niklasson; Årets Essungabo har sedan 1976 aktivt bidragit till att berika och
utveckla intresset för kultur i Essunga kommun. Som ordförande i Essunga Musik
och Teaterförening 1997 till 2016 har han lagt ner ett enormt ideellt arbete i
syfte att erbjuda essungaborna högkvalitativa evenemang inom teater, sång och
musik.

2017 - Emma Nääs; Årets Essungabo 2017 är en energisk och positiv person som alltid har nära till skratt. Denna person har lång erfarenhet inom sin profession. Det är också inom detta sitt yrke som Årets Essungabo utmärkt sig på ett sätt som väl överensstämmer med kriterierna för denna utmärkelse.

2016 - Hasse Haraldsson; Hjärtat brinner extra för en mindre del av Essunga kommun, men detta engagemang blir till nytta för en mycket större region. Efter ett lokalt stormöte om centralorts­utveckling” 2012 har bl.a. dessa, av ”folket” önskade, delprojekt genomförts; kommunalt vatten och avlopp för ca 90 hushåll, boendemöjligheter i form av hyreslägenheter i radhus och villor, en ny ”mejeripark”, en ny mack samt det som stod högst på prioriteringslistan: en ny förskola, invigd i år!

2015 - Inger Johansson; Årets Essungabo 2015 personifierar engagemang! Andra människors välbefinnande och att det går bra för hembygden är alltid viktigare än den egna personen. Viljestyrkan och givmildheten har under många år märkts inom bland annat Röda Korset, Hembygdsföreningen, Lions, Svenska kyrkans internationella arbete med Lutherhjälpen och nästan 50 års anställning på kommunen.

2014 - Linnèa Ericson; Årets Essungabo har visat stor rådighet i en akut situation. Genom att vid rätt tillfälle använda sig av skolkunskaper om vad man gör vid en olyckshändelse, har framtiden för en hel familj påverkats. Den klart yngsta pristagaren någonsin – och vi är stolta över att hon är vår egen och Årets Essungabo.

2013 - Börje Andersson; Årets Essungabo är genuint bussig, ställer alltid upp och detta i kombination med en glimt i ögat. Att bevaka och vara uppmärksam på vad som händer ingår i den dagliga verksamheten men det görs även med stort privat engagemang. Intresset är äkta och dessutom mångårigt. Inget får missas vad gäller olika aktiviteter i kommunen!

2012 - Göran Smith; Genom ditt mångåriga och stora engagemang kring Nossebro Musikkår, Essungabygdens Lucia och alla övriga uppdrag, där många i bygden lärt känna dig, är du en värdig mottagare till utmärkelsen Årets Essungabo 2012.

2011 - Lennart Ljungsberg; han har genom sitt gedigna engagemang lyckats få till stånd en konstgräsplan i Nossebro. Alla fem idrottsföreningarna i kommunen har enats kring denna satsning, vilket i sig varit ett spännande projekt.

2010 - Monica Galle; för sitt engagemang i Retroprojektet; allt arbete hon har lagt ner i bland annat retrolägenheten Andra Våningen och att marknadsföra Nossebro som en retroort.

2009 - Ulla och Åke Aghamn; för deras roll i filmen om Krokstorps Lanthandel gjort kommunen vida känd som en trivsam, mysig och häftig kommun att bo och verka i.

2008 - Ulf Stiernstrand; en av initiativtagarna till Nattpatrullen. Den frivilliga nattpatrullen stör den kriminella verksamheten och gör det obekvämt att ostört röra sig i vår kommun nattetid. Polisen ser Nattpatrullen som ett viktigt komplement.

2007 - Rune "Läkka" Johansson; var den första, som fick detta pris; han var aktiv i bland annat Nossebro Hembygdsförening, NSF-scouterna, guidade samt var en stor kulturpersonlighet.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt