Läs mer

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Årets Essungabo

Allmänheten får nominera vilka de tycker ska föräras utmärkelsen "Årets Essungabo". De inkomna förslagen bearbetas av en jury som sedan utser pristagaren.

På nyårsaftonen 31 december delas priset ut och Årets Essungabo kommer presenteras på kommunens hemsida och sociala medier.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 7 december klockan 23.30.

Text

2020 består juryn av Carina Gustafsson, Börje Andersson, Berit Cerdier och Pernilla Nilsson.

Kriterier de har haft att förhålla sig till sedan starten på denna tradition 2007 är följande:
• På ett eller annan sätt gjort kommunen uppmärksammad på ett positivt sätt och satt kommunen på kartan
• Genom lång och trogen tjänst utvecklat kommunen
• Är skriven i eller har annan anknytning till kommunen
• Visat civilkurage i samband med en speciell händelse
• Genom sin insats räddat livet på eller stärkt livskvaliteten för en medmänniska.

Juryns motivering 2019

PRESENTATION ÅRETS ESSUNGABO 2019

* Årets Essungabo 2019 har en unik förmåga att engagera och sprida glädje.

* Personen är inte infödd essungabo, utan invandrare från en större stad på vad som brukar kallas Sveriges framsida.

* Hen är en person som sticker ut och vågar bjussa på sig själv.

* Hen har i år, liksom under en rad år bakåt i tiden spridit livsglädje och skapat positiva rubriker i såväl press som på sociala medier, ett faktum som väl sammanfaller med kriteriekraven för utmärkelsen Årets Essungabo.

* Personen, som är en kvinna, har studerat på gymnasium och på universitet.

* Som kreativ föreningsmänniska har hon i ett föredömligt, brett inkluderande synsätt ofta lyft fram nyanländas kunnande och goda egenskaper.

* Hon är en person som vågar vara sig själv i alla situationer, samtidigt som hon gärna, och mycket framgångsrikt, gestaltar nationella och internationella kändisar.

* Konferencier i såväl det privata som det offentliga rummet är en av hennes specialiteter.

* Allmänheten har bland annat kunnat se henne som sjöjungfru, Maria Montazani, Snövit, Lill-Babs med flera.

* Hon har lett bejublade cabaréshower och välbesökta allsångskvällar i Nossebro.

* I drygt 20 år har hon i samband med Köpmannaföreningens Grantändningskvällar lockat tusentals besökare att flockas framför en välkänd modebutiks skyltfönster i Nossebro.

* Hon är, vågar vi påstå, det lokala rampljusets okrönta drottning.

* Ja, sällan har en enskild essungabo glatt så många så mycket och så ofta som Årets Essungabo 2019. Välkommen fram för att hämta din utmärkelse Anna Andersson !!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare års utnämningar:

2019- Anna Andersson:

Årets Essungabo 2019 har en unik förmåga att engagera och sprida glädje. Personen är inte infödd essungabo, utan invandrare från en större stad på vad som brukar kallas Sveriges framsida. Anna är en person som sticker ut och vågar bjussa på sig själv.

Hon har i år, liksom under en rad år bakåt i tiden spridit livsglädje och skapat positiva rubriker i såväl press som på sociala medier, ett faktum som väl sammanfaller med kriteriekraven för utmärkelsen Årets Essungabo.

2018- Rune Niklasson; Årets Essungabo har sedan 1976 aktivt bidragit till att berika och
utveckla intresset för kultur i Essunga kommun. Som ordförande i Essunga Musik
och Teaterförening 1997 till 2016 har han lagt ner ett enormt ideellt arbete i
syfte att erbjuda essungaborna högkvalitativa evenemang inom teater, sång och
musik.

2017-Emma Nääs; Årets Essungabo 2017 är en energisk och positiv person som alltid har nära till skratt. Denna person har lång erfarenhet inom sin profession. Det är också inom detta sitt yrke som Årets Essungabo utmärkt sig på ett sätt som väl överensstämmer med kriterierna för denna utmärkelse.

2016 - Hasse Haraldsson; Hjärtat brinner extra för en mindre del av Essunga kommun, men detta engagemang blir till nytta för en mycket större region. Efter ett lokalt stormöte om centralorts­utveckling” 2012 har bl.a. dessa, av ”folket” önskade, delprojekt genomförts; kommunalt vatten och avlopp för ca 90 hushåll, boendemöjligheter i form av hyreslägenheter i radhus och villor, en ny ”mejeripark”, en ny mack samt det som stod högst på prioriteringslistan: en ny förskola, invigd i år!

2015 - Inger Johansson; Årets Essungabo 2015 personifierar engagemang! Andra människors välbefinnande och att det går bra för hembygden är alltid viktigare än den egna personen. Viljestyrkan och givmildheten har under många år märkts inom bland annat Röda Korset, Hembygdsföreningen, Lions, Svenska kyrkans internationella arbete med Lutherhjälpen och nästan 50 års anställning på kommunen.

2014 - Linnèa Ericson; Årets Essungabo har visat stor rådighet i en akut situation. Genom att vid rätt tillfälle använda sig av skolkunskaper om vad man gör vid en olyckshändelse, har framtiden för en hel familj påverkats. Den klart yngsta pristagaren någonsin – och vi är stolta över att hon är vår egen och Årets Essungabo.

2013 - Börje Andersson; Årets Essungabo är genuint bussig, ställer alltid upp och detta i kombination med en glimt i ögat. Att bevaka och vara uppmärksam på vad som händer ingår i den dagliga verksamheten men det görs även med stort privat engagemang. Intresset är äkta och dessutom mångårigt. Inget får missas vad gäller olika aktiviteter i kommunen!

2012 - Göran Smith; Genom ditt mångåriga och stora engagemang kring Nossebro Musikkår, Essungabygdens Lucia och alla övriga uppdrag, där många i bygden lärt känna dig, är du en värdig mottagare till utmärkelsen Årets Essungabo 2012.

2011 - Lennart Ljungsberg; han har genom sitt gedigna engagemang lyckats få till stånd en konstgräsplan i Nossebro. Alla fem idrottsföreningarna i kommunen har enats kring denna satsning, vilket i sig varit ett spännande projekt.

2010 - Monica Galle; för sitt engagemang i Retroprojektet; allt arbete hon har lagt ner i bl a retrolägenheten Andra Våningen och att marknadsföra Nossebro som en retroort.

2009 - Ulla och Åke Aghamn; för deras roll i filmen om Krokstorps Lanthandel gjort kommunen vida känd som en trivsam, mysig och häftig kommun att bo och verka i.

2008 - Ulf Stiernstrand; en av initiativtagarna till Nattpatrullen. Den frivilliga nattpatrullen stör den kriminella verksamheten och gör det obekvämt att ostört röra sig i vår kommun nattetid. Polisen ser Nattpatrullen som ett viktigt komplement.

2007 - Rune "Läkka" Johansson; var den första, som fick detta pris; han var aktiv i bland annat Nossebro Hembygdsförening, NSF-scouterna, guidade samt var en stor kulturpersonlighet.


Senast uppdaterad 2019-04-04 Pernilla Nilsson

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt