- Startsida
- Omsorg & hjälp
- Gifta sig
Gifta sig
Äktenskap ingås antingen genom en vigsel i ett trossamfund, exempelvis i Svenska kyrkan, eller genom en borgerlig vigsel. Att gifta sig borgerligt är ett alternativ om man inte vill gifta sig i kyrkan. För att få gifta sig borgerligt krävs hindersprövning och intyg om vigsel som lämnas ut av skattemyndigheten. Två vittnen måste vara närvarande vid vigseln. Att gifta sig borgerligt är kostnadsfritt.
I Essunga kommun finns två borgerliga vigselförrättare/registreringsförrättare, utsedd av Länsstyrelsen. Det är Carina Gustafsson, kontorschef på Sparbanken Skaraborg i Nossebro och Cecilia Trolin, kommundirektör i Essunga kommun.
Praktiskt att tänka på innan vigseln
Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Blanketterna "Ansökan om hindersprövning" samt "Anmälan makars efternamn" kan beställas på Skatteverket. Dessa ansökningar ska undertecknas och skickas till Skatteverket. Utländska medborgare behöver intyg från hemlandet som styrker att man inte är gift.
De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel" och gäller i fyra månader. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader.
Hindersprövningsintyg och vigselintyg samt namn och adress på era vittnen ska skickas eller lämnas till vigselförrättaren senast två veckor innan vigseln. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.
När ni gifter er borgerligt är vigseln rättsligt bindande men utan några religiösa inslag. Ni vigs inför en vigselförrättare. Ni måste kunna legitimera er vid vigseln
Vigsel förrättas enligt ett särskilt formulär och efter ceremonin får ni ett bevis på att vigseln ägt rum. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket om att vigseln ägt rum.
Vittnen
Två vittnen som är myndiga enligt svensk lag ska vara närvarande vid akten. De kan vara släkt eller vänner till er.
Kostnad
Det kostar inget att vigas borgerligt. På helgdagar kan vigselförrättaren ta ut reseersättning som ska betalas i samband med vigseln eller innan.
Att tänka på
Sök hindersprövning och gör namnanmälan. Ta reda på vad som gäller hos Skatteverket Länk till annan webbplats. om du inte är svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige.
Tack för att du hjälper oss!