Läs mer

Energirådgivarna tipsar: Bästa sätten att spara på el & klimat

Hur kan du få ner elkostnaden? Det är en av många frågor som du kan bolla med våra klimat- och energirådgivare! Det är helt gratis och du kan få råd och tips kring allt från hur du kan bygga mer energieffektivt till hur det funkar med solceller.

Energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri service. Rådgivningen finansieras av Energmyndigheten och både privatpersoner, organisationer och företagare är välkomna att höra av sig till våra energi- och klimatrådgivare. Genom rådgivningen kan du få tips på hur du kan bli mer energismart.

Exempel på frågor där energi- och klimatrådgivaren kan hjälpa till:

  • Hur du kan minska energianvändningen i sitt hem.
  • För- och nackdelar det finns med olika uppvärmningssystem.
  • Hur du kan använda solenergi för värme, varmvatten och el.
  • Vad du bör tänka på när man ska renovera eller bygga nytt.
  • Vilka lampor det finns på marknaden och hur du kan inreda med ljus efter behov.
  • Vilka aktuella bidrag och stöd det finns att söka på energiområdet.
  • Rådgivningen omfattar även transporter. Tips finns kring vad du kan tänka på och vilka stöd som finns vid installation av laddplatser för bilar.

Spara på pengarna och miljön

För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker sin miljöprofil (oftast är det lättare att tjäna pengar på energibesparing än att öka sin omsättning). Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning och klimatpåverkan.

​Råd på vägen - inga beslut

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.

Bygga nytt eller renovera

Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Ni som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av er vid projekteringen så att ni får ett energieffektivt boende för framtiden.

Låna energi- och klimatsmarta prylar
I varje kommun har du möjlighet att låna och testa prylar som kan inspirera och underlätta en energi- och klimatsmart livsstil. För att låna kontaktar du energi- och klimatrådgivningen och kommer överens om tid för att hämta upp vid lämplig plats, t ex utanför kommunhuset. Det som finns att låna är elmätare, smartklocka och elcykel.

Solenergi och fördjupad rådgivning

Har du funderingar på att installera en anläggning för att producera solel? Solceller ger dig billig och ren energi under lång tid. Inget elbolag kan höja priset på din egenproducerade el. Solfångare till värme och varmvatten är också en god affär i kombination med bioenergi eller värmepump.

Man kan även lagra sin producerade solel i ett batterilager. Kontakta oss för information om aktuella bidrag.

I de flesta fall är det bygglovsfritt att sätta upp solfångare och solceller. Kontakta oss för råd och information om teknik, ekonomi med mera.

Kontakt

Dina energi- och klimatrådgivare finns bara ett samtal bort! Du är varmt välkommen att höra av dig.

Har du frågor om klimatpåverkan, klimatsmart livsstil, hållbara transporter, idéer om samarbetsprojekt etc? Kontakta:
Camilla Funke, energi- och klimatrådgivare samt ansvarig projektledare
Telefon: 0511-325 77
E-post: camilla.funke@skara.se

Har du frågor om energibesparing, uppvärmning, förnybar energi, solceller, elfordon/laddplats? Kontakta:
Raéd Alwan, energi- och klimatrådgivare
Telefon: 0511-325 54
E-post: raed.alwan@skara.se

Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag som fattigdom, klimatförändringar och en inkluderande tillväxt. En stor del av jordens befolkning har inte tillgång till el, samtidigt som efterfrågan på energi globalt väntas öka med 37 procent till år 2040.

En stor andel våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!