Läs mer

Eldslukare och ballerinor intog Bredöls skola

Ormtjusare, clowner och magiker. Under veckan kom cirkusen till Bredöls skola. I publiken satt barnen, medan manegen intogs av skolans personal.

Under veckan var det dags för lärarna vid Bredöls skola att för en stund lämna sina vanliga yrkesroller och istället bli artister. Föreställningen är startskottet för det cirkustema som barnen ska arbeta med under terminen.

– Det känns jätteroligt! Vi bjuder på oss själva och baren tycker att det här är kul. Vi har en lärare som har väldigt mycket kostymer vilka vi använt under föreställningen i idrottshallen. Jag skrattar bara jag tänker på det här, säger skolans rektor Madelaine Hallin.

Under föreställningen iklädde hon sig höghatt och intog hon rollen som cirkusdirektör för att leda skolan genom det gedigna programmet: ballerinor, magiker, clowner, starke Adolf, minartist, eldslukare, spådam, ormtjusare och skäggiga damen framträdde.

Syr sin egen rekvisita

Tanken är att hela Bredöls skola framöver ska arbeta med cirkustemat, som kommer att märkas i alla ämnen. I svenskan har personalen valt ut årskursanpassade texter som passar in i temat. I textilslöjden ska eleverna sy tygbollar att jonglera med. Alla 111 elever, från fritidshemmet upp till årskurs fem, ska måla av sina händer och sedan sätta samman dessa i en stor pappersclown som en symbol inte bara för temat utan även för gemenskapen på skolan.

– Just cirkus är något som barnen tycker är så roligt och något de uppskattar! Nu blir det extra mycket av den varan och vi tar till vara på glädjen och lusten de känner, säger Madelaine Hallin.

Eleverna bjuder in till föreställning

Cirkustemat kommer framåt vårkanten att avslutas med en stor föreställning: till skillnad från i veckan blir det då barnen som intar manegen och bjuder på underhållningen.

– Vi satsar bland annat mycket på rörelse och svenska inom vår skola. Vi vet ju att det finns problem i dagens samhälle med att barn är allt för stillasittande. Men hos oss har vi i anslutning till skolgården en skog där eleverna älskar att leka. Och med cirkustemat kommer barnen att på ett naturligt sätt få in ännu mer rörelseglädje när de förbereder sig inför sin cirkusföreställning, avslutar skolans rektor.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!