Läs mer

Elever sprang klassiska Runemilen: "Nervöst"

Svettig pannor och kvicka ben. Under morgonen gick det anrika skolloppet Runemilen av stapeln i Nossebro.

Vissa hade tränat i månader för att var i form till loppet, andra tog det som en förmiddagspromenad tillsammans med kamrater. Målet med Runemilen är att eleverna i årskurs sex till nio ska röra på sig efter egen förmåga.

– Min plan är att gå, jogga och springa. Det är bra att få ta en paus från skolarbetet och att få röra på sig, sa Emilia Malmberg som går i åttan i Nossebro skola strax innan loppet.

– Jag ska bara kämpa på och springa loppet. Det är fördelar och nackdelar med Runemilen, det är jobbigt men också bra att vi får komma ut och härligt att vara ute i det fina vädret, sa åttondeklassaren Angeline Brasegård innan start.

Alla deltar på sina premisser


Runemilen hade premiär för 29 år sedan och är nu inne på andra generationen elever; föräldrarna sprang loppet, nu har deras barn tagit över stafettpinnen. Något som glädjer löparentusiasten, idrottsläraren och upphovsmannen till evenemanget, 66-åringa Rune Larsson.

– Det känns hedrande att koncept har förvaltats så bra och att det har gått i arv från en generation till nästa, det här är ju andra generationen som springer. Själva tävlingsdelen har aldrig varit särskilt viktigt för mig. Huvudsaken är att alla kan vara med och att eleverna gör det de kan med det de har.

Elever och föräldrar tränar tillsammans


Det var på 90-talet som ultralöparen Rune fick idén till ett lite längre skollopp. Kollegorna pushade honom och kläckte namnet Runemilen, som därefter varit ett vedertaget begrepp bland elever i Nossebro. Ibland deltar Rune själv på loppen, trots att han inte längre jobbar på skolan. När någon berättar för eleverna vem han är väcker det ofta uppmärksamhet.

– Jaså är det du som är Rune, finns du i verkligheten, frågar ungdomarna mig! Sedan när jag var och handlade kom det fram en förälder och berättade att hon och dottern tillsammans tränar inför Runemilen; det känns ju väldigt roligt!

"Superroligt"


Idrottsläraren Viktor Åslund vid Nossebro skola har själv sprungit loppet när han var yngre.

– Det är superroligt, en jättefin tradition. Jag var ju sportig i skolan och såg loppet som en tävling så jag var nervös innan och tyckte det var väldigt roligt. Men jag kom tvåa, vann aldrig.

Andreas Jonsson som även han är idrottslärare vid Nossebro skola ser flera fördelar med loppet.

– Det här är en fin grej. Det är väldigt bra för eleverna att få känna på en mil och de blir sporrade och får något att jobba mot.

Löpningen gav allt

En av de som för 29 år sedan var med och tog initiativ till Runemilen är den idag 62-åriga idrottsläraren Georg Agorastos.

– Jag tycker att det är väldigt kul att loppet lever vidare! Det är ett tecken på att skolan på ett fint sätt förvaltar sina traditioner.

För Rune Larsson symboliserar loppet och löpningen det bästa i livet.

– Allt bra som har hänt i mitt liv de senaste 45 åren kan jag tacka löpningen för! Tack vare den fick jag en gratis universitetsutbildning i USA, där jag utbildade mig till lärare. Och under ett 24-timmarslopp lärde jag känna min fru som jag sedan fått mina barn tillsammans med. Genom löpningen har jag fått vara med om så otroligt mycket!

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!