Läs mer

Kultur- och fritidsstipendiater utsedda

Kjell Ödlund och Roland Ölander är 2021 års mottagare

Onsdagen den 2 mars ringde vårt kommunalråd Daniel Andersson upp två överraskade och glada mottagare av 2021 års kultur- och fritidsstipendier. Kulturstipendiet tilldelas Kjell Ödlund, ordförande i hantverksföreningen, ledare av näverslöjdskurser och scoutledare sedan flera år tillbaka och fritidsstipendiet tilldelas Roland Ölander, framgångsrik tynglyftare i bänkpress och världmästare 2021 i åldersklassen 60-70 år.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som utser vinnarna och stipendierna är på 5 000 kr som delas ut till respektive stipendiat. Dessa stipendier delas traditionsenligt ut i samband med kommunens årliga nationaldagsfirande den 6 juni men under de gångna två åren har pandemin medfört att firandet varit inställt. I stället har pristagarna fått ta emot priserna på hemmaplan. I år planeras dock nationaldagsfirandet att återgå till firande i Nossebro och då är det återigen möjligt att uppmärksamma stipendiaterna i samband med detta.

Nomineringar

Kjell är ordförande i hantverksföreningen och har lett kurser i näverslöjd sedan flera år tillbaka. Näverslöjd är en mycket gammal hantverkstradition och det är en konst i sig att med stor försiktighet skörda råmaterialet så att träden inte förstörs. Kjell lär ut hantverket till både ung som gammal och detta är Essunga kommun mycket tacksamma för. Kjells intresse för naturen återspeglas även i hans mångåriga ideella arbete som scoutledare och ordförande i Essunga Scoutkår. Han har oförtrutet arbetat i det tysta året runt med att ta hand om både scoutstugan i Vassbäcken såsom alla barn och unga i scouterna som får ta del av hans gedigna naturkunskaper. Som ordförande i två föreningar och ett helt vuxenliv som ideellt arbetande gör detta honom till en värdig mottagare av kulturstipendiet.

Roland är i världsklass! Den makalösa bedriften att bli världsmästare i bänkpress i åldersgruppen 60-70 år i sin viktklass saknar motstycke i vår kommun. Han lyfte 100 kilo i tävlingen i Litauen i oktober 2021 och vinsten är extra imponerande då Roland vid 68 års ålder mötte åtta år yngre motståndare som inte stod emot vår Essungabos fantastiska styrkeinsats. Roland inspirerar verkligen alla våra Essungabor till träning och är en värdig mottagare av fritidsstipendiet.

Läs mer om kultur- och fritidsstipendierna här.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt