- Startsida
- Utbildning & barnomsorg
- Grundskola
- Skolmåltider
Skolmåltider
Varje dag erbjuds en alternativt två varmrätter på alla skolor. På Nossebro skola serveras även en vegetarisk rätt varje dag, som alla får äta av. På Bredöls och Jonslunds skolor måste vegetariskt alternativ anmälas. Råkostbuffé med minst fem sorters sallad, hårt bröd, bordsmargarin, mjölk och vatten.
Vad blir det för mat i skolan idag?
Matsedel veckorna 43 till 51, uppdaterad 2024-10-18 Pdf, 415.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Du hittar även dagens skolmat i skolmatsappen (Skolmaten).
När serveras lunchen och vad strävar vi efter?
Lunch i våra skolmatsalar serveras mellan kl 11 och 13 varje dag. Vårt syfte och mål är att servera god mat av hög kvalitet med bra näringsinnehåll och få barnen intresserade och nyfikna på bra mat.
Vi ska tillaga så mycket mat från grunden som möjligt. Skollunchen ska ges förutsättningar att vara en av dagens höjdpunkter.
Det är viktigt att måltiderna ger alla barn möjlighet till bra matvanor och är dessutom en viktig del av folkhälsoarbetet.
Alternativrätt
Alternativrätt presenteras på menytavlan i restaurangen och Vi kan inte garantera att den finns alla dagar eller kan erbjudas under hela serveringstiden.
På Nossebro skola finns även något vi kallar för ett tastybord där man kan ta för sig av rätter som gjorts om istället för att frysas in eller kastas och där nya smaker presenteras ibland.
Om våra kök
Kostenheten i Essunga kommun består av 9 kök varav 7 utav dem är tillagningskök och 2 är mottagningskök. Vårt största kök är centralköket i Nossebro där över 750 portioner tillagas. 500 portioner utav dem äts på plats och resten skickas ut till våra ytterskolor i Bredöl och Jonslund.
Vi har 5 förskolekök placerade på förskolorna i Jonslund, Fåglum, Nossebro och Främmestad och ett kök på vårt äldreboende Kerstinsås med tillhörande restaurang Kaveldunet som har öppet alla veckans dagar. Sammanlagt tillagas ca 1200 portioner dagligen hos oss.
Det är viktigt att den mat som vi köper och serverar är både nyttig och bra producerad. Vad vi köper in styrs främst genom vår livsmedelsupphandling och kommunens kostpolicy Pdf, 168 kB. . I upphandlingen har vi lagt stor vikt på sociala och etiska krav, krav kring djuromsorg och önskemål om ekologiska produkter.
Det finns även flera lagar som styr vilka livsmedel vi ska köpa och servera, bland annat Lagen om offentlig upphandling (2007:1 091) LOU, Livsmedelslagen (2006:804) och Skollagen (2010:800 kap 10). Utöver dem tar vi även hänsyn till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och de nationella folkhälsomålen.
EU-stöd för servering av mjölk
Mjölken som serveras i Essunga kommuns förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.
Tack för att du hjälper oss!