Läs mer

Hjälp i hemmet

Vårdtagare och kontaktperson

För att du ska kunna bo kvar hemma, trots att du behöver stöd i din vardag, finns det möjlighet att få hjälp från kommunens hemvård. Den hjälp du kan få är individuellt anpassad. Du får stöd till sådant som du inte kan utföra själv. Stödet kan till exempel innebära personlig omvårdnad men även promenader, inköp, tvätt, städning och leverans av mat.

Avlösning i hemmet

En person från hemvården kommer hem under den tid man behöver
vara borta. 10 timmar/månad är kostnadsfritt.

Hemtjänst

Hemtjänstens personal hjälper dig med personlig omvårdnad som exempelvis hygien, på- och avklädning och vid måltid. Personalen kan även hjälpa dig med praktiska sysslor som exempelvis städ, tvätt och inköp. Om du behöver kan du få stöttning och hjälp dygnet runt.

Din hjälp och/eller stöttning är individuellt anpassad och biståndsbedömd. För ansökan och mer information är du välkommen att kontakta äldreomsorgens biståndshandläggare.

I Essunga kommun beslutade kommunfullmäktige år 2010 att införa valfrihet i hemvård enligt Lagen (2008:962) om valfrihet (LOV).

Valfrihetssystemet innebär att invånare i Essunga kommun som har beviljats hemvård, enligt Socialtjänstlagen, har rätt att välja vem som skall utföra insatsen.

För närvarande finns det förutom Essunga kommun en extern utförare.
Extern utförare: Rutans Allservice (utför endast service)
Telefon: 0709-75 27 21
E-post: lotta@rutansallservice.se

Produktblad för Rutans Allservice Pdf, 242.3 kB, öppnas i nytt fönster. och Essunga kommun Pdf, 553.4 kB..

Hemvårdens insatser ingår i maxtaxan och avgifterna kan ni läsa mer om här. Länk till annan webbplats.

Trygghetslarm

Trygghetslarm innebär att du dygnet runt kan larma via en larmknapp som du bär på armen eller runt halsen. När du trycker på knappen löses larmet ut. Då svarar någon som du kan prata med, som i sin tur kontaktar personal från hemtjänsten.

Prata med biståndsbedömaren för hemtjänsten där du bor om du behöver ett trygghetslarm.

Nu gäller digital teknik i hela samhället så även för trygghetslarm. Det digitala trygghetslarmet innebär att du får låna en låda som placeras på lämpligt ställe i din bostad. Larmet sänder via det mobila GSM-nätet och personalen placerar larmet där bästa täckningen är. Larmet fungerar även när strömmen är borta. Till larmet hör ett mobilabonnemang som ingår i den avgift du betalar till kommunen och du betalar inget extra när du behöver använda larmet.

För att personalen ska kunna komma in till dig så snabbt som möjligt då du larmat, monteras även ett Phoniro-lås på din dörr. Det låset innebär att personalen kan låsa upp med hjälp av hemvårdens egna mobiltelefoner. Som säkerhet behöver du också lämna ifrån dig en nyckel till entre-dörren.

Växelvård och korttidsvård

Växelvård kan beviljas för personer som vårdas av anhörig. För att den som vårdar behöver stöd/avlastning. Växelvård innebär att man växelvis vistas hemma respektive på ett korttidsboende. Det erbjuds en lugn och trivsam miljö med trygg omvårdnad. Växelvård finns på kommunens korttidsboende.

För att få växelvård måste du ansöka om hjälp/bistånd och få ett biståndsbeslut.

Valfrihet i hemtjänsten

I Essunga kommun beslutade kommunfullmäktige år 2010 att införa valfrihet i hemvård enligt Lagen (2008:962) om valfrihet (LOV). I april 2011 beslut 20/4-2011 antog socialnämnden den uppdragsbeskrivning som reglerar Essunga kommuns valfrihetssystem.

Valfrihetssystemet innebär att invånare i Essunga kommun som har beviljats hemvård, enligt Socialtjänstlagen, har rätt att välja vem som skall utföra insatsen.

Ditt företag kan från och med den 1 september 2011 ansöka om att få utföra hemvård inom kommunen.

Omfattning

Uppdraget omfattar utförandet av biståndsbedömda hemvårdsinsatser i ordinärt boende, uppdelat på serviceinsatser och personlig omvårdnad med delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter mellan kl. 07.00 – 22.00 under hela året. Du som utförare kan välja att utförare serviceinsatser och/eller personlig omvårdnad.

Etableringsområde, kapacitetstak, profilering och tilläggstjänster

Etablering är möjlig inom hela Essunga kommun eller inom en del i kommunen då de geografiska områdena är uppdelade på norr och söder.
Du skall ange ett kapacitetstak som anger hur många timmars biståndsbedömda insatser som ditt företag kan åta sig att utföra per månad.
Det är möjligt för dig som privat utförare att erbjuda tilläggstjänster som inte är biståndsbedömda ex. trädgårdsarbete, storstädning mm. Ditt företag kan också profilera sig inom vissa områden t.ex språk, utbildning, erfarenhet.

Villkor och krav för godkännande

Socialnämnden tecknar avtal med de företag som ansöker och uppfyller de krav som kommunen fastställt. Avtalstid är från det datum då avtalet undertecknas till och med innevarande års utgång. Därefter sker en förlängs avtalet med ett år i taget om inte någon av parterna säger upp avtalet. Ömsesidig uppsägning är 3 månader.

Hur ansöker företaget?

Ansökan finns att hämta på kommunens hemsida och/eller Kammarkollegiets hemsida så länge kommunen annonserar uppdraget. Handläggningstid är ca 10 veckor efter mottagen ansökan. Det är socialnämnden som fattar beslut i frågan. Utföraren skall vara i drift 48 timmar efter avtalstecknande.

Så här ansöker du

Ansökningsunderlaget är uppdelat inom sex områden:


Kapitel 1 Inbjudan Pdf, 359.8 kB.

Kapitel 2 Förfrågningsunderlag - utförare Pdf, 488.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Kapitel 3 Förfrågningsunderlag - verksamhetens utförare Pdf, 505.7 kB.   

Kapitel 4 avtal Pdf, 419.4 kB.  
 
Ansökan - befintligt företag Pdf, 49.5 kB.

Ansökan - nytt företag Pdf, 48.1 kB.

Anmälan, månadsunderlag för ersättning Pdf, 25.1 kB.

Ansökan om förändring Pdf, 34.1 kB.

Läs först igenom kapitel 1 ”Inbjudan” som ger en introduktion till uppdraget och detaljer om ansökningsprocessen. Granska därefter kapitel 2 ”Krav – utförare” och kapitel 3 ”Krav – verksamhetens utförande. Därefter fyller du i ansökan samt accepterar och bekräftar de krav som ställs i kapitel 3 . Komplettera med eventuella bilagor.

Undertecknad ansökan skickas i två exemplar märkt och adresserad enligt följande:

"Ansökan — Valfrihet inom hemvården "
Essunga kommun
Socialnämnden
465 82 Nossebro

Välkommen med din ansökan!

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!

Kontakt