Läs mer

Stöd till barn, ungdom och familj

Familj

Inom den sociala sektorn arbetar vi med barn och ungdomar från födseln upp till 18 år samt deras familjer.

Familjeliv har vi alla erfarenhet av – förväntan, lycka, glädje men även oro, konflikter och gränssättande. Olika situationer väcker olika frågor.

Vårt arbete inkluderar förebyggande åtgärder och att genomföra utredningar samt erbjuda stöd till barn och unga som riskerar att hamna i svårigheter, antingen på grund av olämpliga miljöer eller eget beteende (som missbruk och kriminalitet). Genom nära samarbete med familjerna säkerställer vi att barn och unga får det stöd och skydd de behöver.

Barn och ungdom

Som ung kan det kännas tufft ibland. Det är helt okej att inte alltid vara på topp och känna sig nere. Ibland finns det klara anledningar till varför du mår dåligt, och ibland är det som att livet bara känns trist och tungt utan att veta varför. Men kom ihåg att det är helt okej att känna så här.

Det finns hjälp att få om du behöver prata med någon om det. Du behöver inte vara ensam!

Nedan har vi samlat olika ämnen och viktiga ställen där du kan få hjälp.

Barn som far illa

Har någon gjort dig eller någon du känner illa?

Ingen får göra barn eller ungdomar illa!

Kontakta socialtjänsten i Essunga. Socialtjänsten försöker se till att ingen gör dig illa mer och kan hjälpa dig så att du och din familj får stöd.

Du kan läsa mer om hur det går till under Barn som far illa / Svårigheter i föräldraskapet. Länk till annan webbplats.

Om du själv inte vill ta kontakt med socialtjänsten kan alla som jobbar med barn och ungdomar hjälpa dig med det. Du kan läsa mer under Elevhälsa Länk till annan webbplats.

Trappan-samtal för dig som upplevt våld i din familj

Trappan-samtalen handlar om att du ska få:

  • prata om det som har hänt
  • hjälp att förstå att det inte är ditt fel när vuxna bråkar eller slåss
  • hjälp att uttrycka dina känslor och tankar kring våldet
  • kunskap om hur många känner/tänker/gör när det är våld i familjen
  • veta vart du ska vända dig om du hamnar i en svår situation igen

Det otäcka känns ofta mindre otäckt när man får prata med någon vuxen om det.

Andra verksamheter du kan vända dig till.

Koll på soc Länk till annan webbplats.

När någon gjort dig illa Länk till annan webbplats.

Dags att prata om Länk till annan webbplats.

Nossebro ungdomsmottagning Länk till annan webbplats.

UMO - ungdomsmottagning på nätet Länk till annan webbplats.

Vad du vill veta om du varit med om brott - Jag vill veta Länk till annan webbplats.

Ung och utsatt för brott? - BOJ (brottsofferjouren.se) Länk till annan webbplats.

Bris - Barnens Rätt i Samhället Länk till annan webbplats.

Om du vill prata anonymt ring BRIS 116 111

Om du vill anmäla ett brott till polisen ring 114 14

Missbruk och beroende

Om du som barn eller ungdom behöver hjälp och stöd kring alkohol, droger eller spel om pengar antingen för att du själv har besvär eller någon i din närhet har det, kan du kontakta:

Skolan

När skolan är öppen kan du alltid prata med din lärare eller någon annan vuxen på skolan. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn som jobbar på elevhälsan Länk till annan webbplats. på din skola.

Socialtjänsten

I Essunga finns socialtjänsten för dig så att du ska känna dig trygg och må bra.
Där arbetar personer som är vana vid att prata och hjälpa dig som ung, och har det svårt.

För kontaktuppgifter besök sidan Akut social hjälp och stöd. Länk till annan webbplats.

Om du vill ha mer koll på vad socialtjänsten gör kan du besöka sidan Koll på soc. Länk till annan webbplats.

Mini-Maria

Mini-Maria Östra är en mottagning för ungdomar upp till 21 år där oro eller problematik finns gällande alkohol, droger eller spel om pengar.

Mini-Maria - Mini-Maria (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Brott och kriminalitet

Har du varit inblandad i en brottshändelse och är mellan 12 och 20 år? Då kan du få hjälp genom medling. Medling är ett frivilligt möte mellan dig som begått ett brott och dig som utsatts för brottet. I Essunga kommun använder vi medling vid till exempel skadegörelse, stöld, snatteri, misshandel, olaga hot eller rån. Läs mer under Medling. Länk till annan webbplats.

Någon att prata med

Alla under 18 år kan ringa till Bris och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis, ditt telefonnummer syns inte och det syns inte heller på telefonräkningen att du har ringt.

Om du inte vill att någon ska se att du har ringt, kom ihåg att radera samtalet från samtalshistoriken i din mobiltelefon.

Bris - Barnens Rätt i Samhället Länk till annan webbplats.
Chatta med BRIS Länk till annan webbplats.
Ring BRIS: 116 111

Dina rättigheter

Du och alla andra barn och unga har rättigheter. Du är lika mycket värd som alla andra. Du har rätt att leva, växa och må bra. Du har också rätt att säga vad du tycker. Dessa rättigheter står i barnkonventionen och gäller alla upp till 18 år.

Barn och ungas mänskliga rättigheter - barnombudsmannen.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Allt om dina rättigheter vid brott - jagvillveta.se Länk till annan webbplats.

Känslor

Ibland kan känslor komma plötsligt och vara starka. Känslor kan också komma smygande eller ha funnits där länge, även om du inte vill eller förstår varför. Att känna "ingenting" är också en känsla som kan vara jobbig. Vissa känslor kan ibland kännas svåra att hantera eller stå ut med. Känslor (både positiva och negativa) förändras alltid med tiden, och starka känslor går ofta över av sig själv efter en stund.

Oro

Om du känner oro för något, till exempel i skolan, hemma, på sociala medier eller nyheterna, är det viktigt att prata med en vuxen du litar på. Det kan vara en familjemedlem, släkting, lärare eller idrottsledare. Den vuxne kan hjälpa dig att hantera din oro. Ofta mår du bättre om du pratar med någon om hur du känner.

Lilla krisinfo

Lilla krisinfo har information för barn och unga om hur samhället fungerar och vad som händer vid allvarliga händelser. Lilla krisinfo är en del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De förklarar saker som översvämningar, strömavbrott, krig och sjukdomar som smittar många.

Lilla Krisinfo - krisinformation.se Länk till annan webbplats.


Arg/ledsen

Bristande Impulskontroll kan visa sig på flera olika sätt. En person som har för lite impulskontroll kan vara utagerande med oförmåga att kontrollera sina impulsiva beteenden. En person som har för mycket impulskontroll kan istället vara inåtvänd och visa tecken på depressiva beteenden. Oavsett vilken problematik man har så kan man med hjälp av rePULSE® metoden förändra sitt beteende.

rePulse - styr dina impulser

rePULSE® metoden - Impulskontroll och sociala färdigheter Länk till annan webbplats.

Andra verksamheter du kan vända dig till

Familjen

Här hittar du information som riktar sig till er som familj.

Adoption

Har du funderingar på att adoptera ett barn? Då ska du som bor i Essunga vända dig till familjerätten i Lidköpings kommun för att få information om hur en adoption går till, 0510-77 04 63.

För att du ska få ta emot ett barn behöver du ett medgivande från socialnämnden. Innan en utredning om medgivande kan börja ska ni ha genomgått en anvisad utbildning för blivande adoptivfamiljer.

Om du vill adoptera närståendes barn ansöker du hos tingsrätten Adoption inom Sverige - Sveriges Domstolar. Länk till annan webbplats.

Du kan också läsa mer på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (mfof.se) Länk till annan webbplats. och Adoption - Försäkringskassan (forsakringskassan.se). Länk till annan webbplats.

Faderskap, föräldraskap

När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta måste faderskap/föräldraskapet bekräftas. Detta måste göras för att barnet ska få sina rättigheter. Till exempel rätten till försörjning av båda föräldrar, arvsrätt och rätt till pappans efternamn.

Digital bekräftelse

En föräldraskapsbekräftelse gör du enklast i Skatteverkets e-tjänst Bekräfta att du blivit förälder Länk till annan webbplats.. Tjänsten kan användas för barn som föds från 1 januari 2022 och du behöver bekräfta ditt föräldraskap inom 14 dagar från barnets födelse. Föräldern som har fött barnet behöver godkänna föräldraskapsbekräftelsen i tjänsten.

Bekräftelse hos socialnämnden

Om föräldrarna inte bekräftat fader eller föräldraskap efter 14 dagar skickas en underrättelse till kommunen, och man genomför istället bekräftelsen med hjälp av kommunens socialtjänst.

Familjerådgivning

Du som är vuxen och har problem i relationen med din partner eller problem inom familjen, kan vända dig till familjerådgivningen. Familjerådgivningen arbetar med rådgivning, samtalsstöd och bearbetning vid relationskriser i par och familjer.

Ni kan få hjälp med att utveckla er relation: förstå samspelet, lyssna på och tala med varandra på ett konstruktivt sätt och därigenom finna nya möjligheter att lösa problem och konflikter.

Du som bor i Essunga kommun är välkommen att vända dig till familjerådgivningen i Lidlöpings kommun. Länk till annan webbplats.

Kontaktfamilj, kontaktperson och familjehem

När barn och unga inte kan bo hos sina föräldrar eller när de behöver stöd utöver sin familj.

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj fungerar som ett komplement till barnets egen familj. Barnet bor fortfarande kvar hemma men får extra stöd av sin kontaktfamilj, som det bor hos kanske en eller två helger i månaden.

Kontaktperson

Det kan finnas många orsaker till att ett barn eller en ungdom behöver stöd i form av en kontaktperson. Det kan exempelvis vara barn som har svårt att ta sig för saker, som har ett begränsat socialt nätverk och känner sig ensamma eller som behöver en extra vuxen som har tid att lyssna och vägleda. Hur ofta man träffas ser olika ut, det kan exempelvis vara en kväll i veckan.

Familjehem

Det finns många barn och ungdomar som av olika orsaker behöver bo i en annan familj än den egna. Det kan handla om en kortare tid eller flera år, ibland till och med under hela barnets uppväxt. De familjer som väljer att dela med sig av sitt hem och tar emot andras barn eller ungdomar kallas familjehem och gör stor skillnad för barn och ungdomar som befinner sig i en besvärlig situation i livet.

Anmäl intresse

Om du funderar på att själv ta ett uppdrag som kontaktfamilj, kontaktperson eller familjehem kan du ansöka om det under Familjehem. Länk till annan webbplats.

Separation och skilsmässa

Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid.

Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv.

Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden. Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Att man kanske måste flytta, byta skola eller att behöva bestämma med vem man ska bo och när.

Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det. Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.

SES - Samarbete efter skilsmässan

Ett digitalt verktyg som ska hjälpa föräldrar och barn att hantera den livskris som skilsmässa eller separation ofta innebär. Läs mer under Samarbete efter skilsmässa och separation. Länk till annan webbplats.

Öppenvården

På öppenvården arbetar vi med familjer i behov av stöd i sin vardag. Här ges en möjlighet för hela eller delar av familjer som behöver förändra sin livssituation. Vi arbetar med kommunikation och samspel för att förbättra relationer inom familjen. Insatsen kan bestå av olika former av samtalsstöd och/eller praktisk-pedagogisk vägledning. Läs mer under Öppenvården - Essunga kommun. Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!

Kontakt