Stöd till äldre
Du som är äldre kan få stöd och hjälp utifrån dina behov, så att du i första hand kan bo kvar hemma och leva ett självständigt och tryggt liv.
Äldreomsorgen är indelad i områden. Varje område har en enhetschef. Det finns äldreboende, hemtjänst, hemsjukvård och demensvård.
Hjälp i hemmet
Hemtjänst
För att du ska kunna bo kvar hemma, trots att du behöver stöd i din vardag, finns det möjlighet att få hjälp från kommunens hemvård. Den hjälp du kan få är individuellt anpassad. Du får stöd till sådant som du inte kan utföra själv. Stödet kan till exempel innebära personlig omvårdnad men även promenader, inköp, tvätt, städning och leverans av mat.
Läs mer under Hjälp i hemmet. Länk till annan webbplats.
Hjälpmedel och bostadsanpassning
Den finns en mängd olika hjälpmedel för dig med funktionsnedsättning. Rullstol, rollator, greppvänliga bestick, förhöjningar till stolar och toalettstolar är exempel på vanliga hjälpmedel.
Så får du hjälpmedel
I första hand ska du vända dig till din vårdcentral. Oftast får du hjälpmedel av din distriktssköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut. Ibland krävs intyg från läkare med specialistkompetens. Du kan behöva betala egenavgift för hjälpmedel.
Bor du på vård- och omsorgsboende eller i servicehus är det kommunens ansvar att du har rätt hjälpmedel.
Läs mer under Hjälpmedel och bostadsanpassning. Länk till annan webbplats.
Äldreboende
Boenden
När behovet av hjälp och stöd inte kan tillgodoses i det egna hemmet kan annat boende vara aktuellt. Då finns det olika boenden för personer över 65 år, för personer med psykiska funktionshinder, för personer med missbruksproblematik eller för personer med olika former av funktionshinder.
Läs mer under Boende.
Mötesplatser och aktiviteter
Demensvård
Essunga kommun kan erbjuda ett antal olika stöd vid demens.
Demensdagvård
På Kerstinsås i Nossebro, finns vår demensdagvård. Vi har öppet måndag, onsdag och fredag. Insatsen är biståndsbedömd. Ansökan görs hos biståndshandläggare.
Stöd till anhörig
I kommunen finns en anhörigkonsulent som kan erbjuda kontakt och stöd till anhöriga. Det finns möjlighet för anhöriga att delta i anhörigcirklar.
Läs mer under Anhörigstöd. Länk till annan webbplats.
Särskilt boende/korttidsvård
Inom särskilda boendeformer finns tre enheter med inriktning mot demensvård. Demensboendet Lindbacken samt avdelningarna Gullviva och Mandelblom på äldreboendet Kerstinsås. Båda boendena ligger i Nossebro.
Läs mer under Boende för äldre. Länk till annan webbplats.
Det finns också möjlighet att få avlösning i hemmet för den som vårdar en person med demenssjukdom hemma. Dessutom finns möjlighet att regelbundet eller vid tillfälligt behov få korttidsboende på någon av våra avdelningar med korttidsplatser, Gullviva eller Blå Viol.
Läs mer under Hjälp i hemmet. Länk till annan webbplats.
Mötesplats Kaveldunet
Mötesplatsen Kaveldunet vänder sig till alla seniorer över 65 år. Det erbjuds varierande aktiviteter och gemenskap. Vi har gymnastik, underhållning, gemensamma träffar med olika teman och fika. Vi samarbetar även med olika föreningar i kommunen för att bredda utbudet. Läs mer under Mötesplats Kaveldunet. Länk till annan webbplats.
Restaurang Kaveldunet
Restaurang Kaveldunet hittar du på Kerstinsås i Nossebro. I köket på Kerstinsås lagas frukost, middag och kvällsmat till boende på Kerstinsås. Läs mer under Restaurang Kaveldunet. Länk till annan webbplats.
Träna hemma
Att träna regelbundet är bra för vår kropp. Träning stärker muskler och hjälper till att bibehålla rörligheten och balansen. Genom träning kan du minska risken för att falla och om du faller är risken mindre att skadan blir allvarlig om du är tränad.
Läs mer under Träna hemma med SeniorLive Länk till annan webbplats.
Hur du ansöker om stöd
Alla som vistas i en kommun har enligt socialtjänstlagen rätt att få stöd till sin försörjning och livsföring i övrigt, om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.
1: Kontakt
Ansökan börjar med att du eller en anhörig kontaktar en biståndshandläggare. Du kan också skicka en ifylld ansökningsblankett till kommunen varefter en biståndshandläggare tar kontakt med dig.
2: Information
Biståndshandläggaren ger dig information om olika former av stöd och hjälp och du beskriver vilken hjälp du behöver.
3: Ansökan
Du ansöker om den hjälp du behöver. Ansökan kan göras både skriftligt eller muntligt till biståndshandläggare.
4: Utredning
Biståndshandläggaren påbörjar en utredning om ditt hjälpbehov. Ofta görs ett hembesök hos dig. Om det är nödvändigt hämtas uppgifter från exempelvis läkare och sjuksköterska. Detta görs naturligtvis i samråd med dig.
5: Prövning
Ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och de riktlinjer som socialnämnden har antagit. Dina behov och önskemål är alltid utgångspunkten för utredningen.
6: Biståndsbeslut
Efter prövningen beslutar handläggaren om vilken insats du har rätt till. Detta beslut meddelas dig skriftligt.
Ibland kan du få ett avslag på din ansökan, vilket betyder att du inte får den hjälp som du ansökt om. Skälet för avslaget står i så fall i beslutet.
7: Överklagan
Om du får avslag på din ansökan om bistånd får du ett skriftligt beslut där det står varför du fått avslag och hur du då kan överklaga beslutet. Du kan även vända dig till din handläggare för hjälp och information.
8: Omprövning av beslut
Skulle behov av stöd och insatser ändras, exempelvis om hälsotillståndet blir bättre eller sämre, gör vi en omprövning av vårt tidigare beslut. Besluten omprövas som regel minst en gång per år.
9: Sekretess
All personal inom socialtjänsten omfattas av sekretess enligt bestämmelser i tillämplig lagstiftning till exempel sekretesslagen och socialtjänstlagen.
Avgifter inom äldreomsorgen
Från 1 juli 2002 gäller maxtaxa inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Med maxtaxa menas att du inte betalar mer än en viss summa per månad för omvårdnad, hemtjänst, dagvård och kommunal hälso- och sjukvård. För år 2024 är maxtaxan 2 575 kr.
Avgiftshandläggare kan nås via växeln 0512-570 00.
Avgifter inom äldreomsorgen 2024Pdf, 46.9 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. (Pdf, 46.9 kB)
Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar 2024Pdf, 303.6 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. (Pdf, 303.6 kB)
Anhörigstöd
Anhörigstöd innebär att den anhörige ska få stöd i sin situation utifrån sina behov och känna uppskattning för de insatser som man gör för en närstående. Det handlar också om den anhöriges behov av vila, personlig tid, samt att få kunskap och färdigheter för att kunna behärska situationen på bästa sätt. Läs mer under Anhörigstöd. Länk till annan webbplats.
Sjukvård och tandvård
Essunga kommun kan erbjuda hälso-och sjukvårdsinsatser till personer som har beslut till kommunal hälso- och sjukvård. Läs mer under Sjukvård och tandvård. Länk till annan webbplats.
Resor, transporter och besök
Med färdtjänst menas särskilt anordnade transporter för dig med funktionshinder när du till exempel ska handla, besöka någon anhörig eller bekant eller delta i någon fritidsaktivitet. Färdtjänst får inte användas när du skall åka på läkarbesök, behandlingar eller till resor till och från sjukhus. Dessa resor görs med sjukresa. Läs mer under Resor, transporter och besök. Länk till annan webbplats.
Tack för att du hjälper oss!