Läs mer

Ekonomiskt stöd

Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt.

Bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen för dig som har en låg pension. Ansökan om bostadstillägg för pensionärer görs hos Pensionsmyndigheten.

Din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få något bostadstillägg. Du bör därför göra en beräkning innan du ansöker.

Här kan du göra en beräkning för att se om du har rätt till bostadstillägg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är din totala pension, inklusive tjänstepension, högre än 16 500 kronor efter skatt (2020) behöver du inte göra någon beräkning för då kan du i regel inte få något bostadstillägg. Det gäller oavsett vilken bostadskostnad, vilka andra inkomster eller vilka tillgångar du har.

Du ansöker enklast genom Pensionsmyndighetens webbtjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du som är nära anhörig till någon som inte längre själv kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter kan ansöka om bostadstillägg för dennes räkning här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Budget och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivaren kan ge praktiska råd om hur du kan gå tillväga i din skuldsituation och hjälper till med de ekonomiska beräkningar som behöver göras. De kan också ge råd om vad som krävs för att kunna göra en ansökan om skuldsanering. För skuldsatta som inte uppfyller skuldsaneringslagens krav eller som vill ha andra typer av betalningsuppgörelser kan rådgivaren räkna fram realistiska betalningsförslag. Rådgivaren kan i samråd med den skuldsatte arbeta för att förhandla fram nya betalningsvillkor hos fordringsägarna. Du kan läsa mer under Budget och skuldrådgivning. Länk till annan webbplats.

Försörjningsstöd

Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd till din försörjning. Ekonomiskt bistånd är tänkt som ett tillfälligt stöd till dess att du kan försörja dig själv.

Vid ansökan om försörjningsstöd ska uppgifter lämnas om inkomst, utgifter och tillgångar. Vid arbetslöshet ska den enskilde vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och för övrigt vara aktivt arbetssökande genom att söka arbete/sysselsättning på egen hand. Ansökan behandlas skyndsamt, senast inom 14 dagar ska den sökande fått en kallelse till personligt möte.

Försörjningsstöd beräknas efter riksnorm som är fastställd av regeringen. Varje enskilt ärende förutsätter dock en individuell bedömning och den enskilde ska bidra till sin egen försörjning genom att utnyttja alla möjligheter som finns för att försörja sig själv.

Riksnormen omfattar skäliga kostnader för livsmedel, kläder/skor, fritid, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror, dagstidning, telefon och TV-licens.

Försörjningsstöd kan, efter individuell bedömning, även omfatta skäliga kostnader för exempelvis boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor och medlemskap i a-kassa.

Individ- och familjeomsorgen (IFO) hjälper dig som bor i kommunen med ekonomisk och social trygghet. Vi ger råd och stöd till familjer och du kan få råd om din ekonomi.

Du kan läsa mer via länkarna nedan.

Privatperson - Försäkringskassan (forsakringskassan.se) Länk till annan webbplats.,

Provberäkning ekonomiskt bistånd - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Riksnormen för försörjningsstöd - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Startsida | Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Gör en budget kalkyl

Min sida - Ansökan ekonomiskt bistånd

En tjänst från Individ- och familjeomsorgen

Denna tjänst vänder sig till dig som har ekonomiskt bistånd.

Logga in till Min sida - Svensk E-identitet (grandid.com). Länk till annan webbplats.

För mer information besök Min sida - Ansökan ekonomiskt bistånd. Länk till annan webbplats.

Stiftelser och fonder

Syskonen Johanssons stiftelse

Invånare i Essunga kommun kan söka pengar ur Syskonen Johanssons stiftelse enligt stiftelsens kriterier, se nedan.

Stiftelsens syfte är att stödja personer som drabbats av cancer, reumatism, blindhet, hörselskada samt hjärt- och kärlsjukdomar. Medel söks i slutet av året och kan sökas av invånare i Essunga och Vara kommuner. Annonsering sker i EssInfo (Essunga kommun) respektive Axet (Vara kommun). En gemensam styrelse för kommunerna behandlar ansökningarna och utser bidragsmottagare.

Kontakt
Ordförande, Lisbeth Vidarsson
070-966 79 64 Länk till annan webbplats.

Överförmyndare/God man

En god man företräder dig om du behöver hjälp att ta till vara på dina ekonomiska, juridiska och personliga intressen. Uppdraget varierar utifrån vilka behov du har.

Essunga kommun ingår i Överförmyndare i samverkan tillsammans med Grästorp, Götene, Skara, Vara och Lidköping. De samverkande överförmyndarna har kontor i Stadshuset i Lidköping och mottagningsmöjligheter i respektive kommun. Handläggarna har dock sina fasta arbetsplatser i Lidköping.

I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utses av kommunfullmäktige. Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet vars verksamhet regleras av kommunallagen, föräldrabalken och förvaltningslagen.

I Essunga kommun är ledamöterna i kommunstyrelsens arbetutskott utsedda till överförmyndarnämnd och för mandatperioden 2023-2026 är detta:

Daniel Andersson (M), ordförande

Pernilla Jönsson (M), vice ordförande

Peter Andréasson (S), Ledamot

Läs mer om verksamheten Överförmyndare och god man - Lidköpings kommun (lidkoping.se) Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!

Kontakt