Läs mer

Öppna föreläsningar inom suicidprevention via Suicide Zero

Ett viktigt arbete i Essunga kommun är arbetet med psykisk hälsa och psykisk ohälsa. Flera aktörer och verksamheter i kommunen arbetar på olika sätt för att alla som lever och verkar i Essunga kommun ska ha förutsättningar för en god hälsa och känna livskvalitet samt att vid behov få information, hjälp och stöttning. Ett led i detta arbetet är att nå ut med kunskap gällande hur du som medmänniska kan upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa och vad du kan göra om du misstänker att någon mår dåligt. Suicide Zero erbjuder flera öppna föreläsningar för personer över 18 år med fokus barn, vuxna och äldre.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

112- Akutnummer – Ring 112 om det är en akut situation

1177- Vårdguiden – Ring 1177 och få råd om var du kan få psykiatrisk hjälp

MIND – självmordslinje – Ring 90101 dygnet runt.

Livsviktiga snack

I Livsviktiga snack får du som förälder eller annan vuxen kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Forskningen visar att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.

Föreläsningen innehåller bland annat information om skyddsfaktorer, psykiska besvär, barns utveckling, verktyg för samtal med barn samt praktiska övningar.

Materialet är helt baserat på boken Livsviktiga snack, som tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare.

Föreläsningen är cirka 80 minuter lång inklusive efterföljande frågestund.

Ingen förkunskap krävs.

Livsviktiga snack erbjuds följande tillfällen som digitala föreläsningar:

Föreläsningen är kostnadsfri men anmäl dig senast dagen innan klockan 12 genom att klicka på länken.

Våga fråga

”Våga fråga” går igenom fakta och myter om självmord, hur man identifierar varningstecken på psykisk ohälsa och hur man stöttar någon som mår dåligt. Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra - det kan rädda liv. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, läkare och forskare.

Föreläsningen är 1 timme med efterföljande 30 minuters frågestund. Ingen förkunskap krävs.

Våga fråga erbjuds följande tillfällen som digital föreläsning:

Våga fråga Äldre

”Våga fråga Äldre” går igenom hur självmord hos personer över 65 år kan förebyggas. Du får samtalsverktyg som gör att du känner dig trygg i att prata med en annan människa om svåra frågor. Att ge medmänskligt stöd i en svår situation är viktigt. Det kan rädda liv. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, läkare och forskare.

Föreläsningen är 1 timme med efterföljande 30 minuters frågestund. Ingen förkunskap krävs.

Våga fråga Äldre erbjuds följande tillfälle:

Föreläsningen är kostnadsfri men anmäl dig senast dagen före klockan 12 genom att klicka på länken.

Våga fråga - pocket

Våga fråga Pocket är en kort utbildning i sex avsnitt och filmer som du lätt kan läsa och titta på i mobilen för att snabbt kunna lära dig det allra viktigaste. Utbildningen är gratis och passar alla som vill lära sig mer om hur man kan agera om någon i ens närhet verkar må dåligt och har självmordstankar. Den fungerar också bra som repetition.

Här kan du nå Våga fråga - pocket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!