Läs mer

80-talet intog kommunens kök: "Tuperat och hawaiikassler"

Vecka 16 var det 80-tal för hela slanten i Essunga kommuns kök: med tidsenliga frisyrer tillagades klassiska 80-talsrätter till skolbarnen och de äldre. Det hela är en del av kommunens 40-årsfirande.


Tuperade luggar, turkos mascara och benvärmare. Tre klassiker från 1984 som inspirerade medarbetare i de kommunala köken i Essunga kommun under vecka 16. Verksamheten uppmärksammade nämligen att Essunga firar 40 år som kommun. Medarbetarna i köken uppmuntrades hitta de rätta 80-talsvibbarna samtidigt som de tillagade retrorätter.

– Vi har grävt lite i våra garderober, berättar kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.

Hur är den typiska 80-talsstilen tycker du?

– Rosa! Rosa, rosa, rosa. Och tuperad lugg, men det ska vi undvika, skrattar Majlis.

Vad serverades då 1984? Den frågan ställde sig medarbetarna på kostenheten på en gemensam arbetsplatsträff. Resultatet blev de menyer som serverades inom kommunens verksamheter under vecka 16. För de äldre kommuninvånarna så kom dofterna att bjuda på matminnen från en annan tid; då barnen var små och familjen samlades i tv-soffan framför Dallas. För skolbarnen vid Nossebro skola bjöd kanske 80-talsveckan på helt nya matupplevelser. Flygande Jacob, hawaiikassler och minestronesoppa fanns på veckans meny.

– Vi som jobbar i köken pratade och började tänkta tillbaka på vad vi fick vi i skolan på 80-talet och på den vägen är det. Det var så vi kom fram till menyerna.

Har du någon personlig favorit bland de rätter som serveras i nästa vecka?

– Kassler med ananas är väl ändå ganska gott, är det inte det?!! Hur tråkigt det än låter, så, jo, jag gillar det, konstaterar Majlis med ett stort leende.

Menyer vecka 16:

Restaurang Kaveldunet vid Kerstinsås

Måndag: Hawaiikassler med ananas, potatis/ris, grönsaker

Tisdag: Sjömansbiff på nötfärs (potatis, lök), dillinlagd gurka

Onsdag: Levergryta (morot, lök), potatis, grönsaker

Torsdag: Italiensk minestronesoppa (rökt skinka), smörgås.
Chokladpudding med mandariner & grädde

Fredag: Flygande Jakob (kyckling, banan), potatis/ris, grönsaker

Lördag: Pocherad fisk med ägg & persiljesås, potatis, grönsaker

Söndag: Stekt fläskkotlett, brunsås, hasselbackspotatis, grönsaker.

Nossebro skola

Måndag: Kassler med ananas, ris

Tisdag: Kokt fisk, äggsås, kokt potatis

Onsdag: Köttsoppa, smörgås på skogaholmslimpa

Torsdag: Persiljejärpar, kokt potatis, brunsås

Fredag: Frukostkorv, potatismos.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!