Krav på information om köttets ursprung
Svenskt kött i Essunga kommuns kostverksamheter: "Viktigt att veta varifrån vår mat kommer"

Från och med den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för livsmedelsföretagare vid restauranger och i andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för köttet som serveras. Syftet är att konsumenter ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.
Ursprungsmärkning har sedan länge varit betydande för kostenheten i Essunga kommun. Vår kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson, lyfter att det blir mer och mer viktigt för oss som konsumenter att veta varifrån vi får vår mat. - Vi måste kunna få möjlighet att välja. I kommunen har vi köpt svenskt kött i många år och ligger i praktiken på 100 % i inköp av den matvaran. Utöver det så lyfter vi det lokala när vi kan, som till exempel vid Grynkorvens dag, som vi uppmärksammar varje år. Det lokala perspektivet finns också med i inköp av andra matvaror såsom potatis och ägg, som också produceras lokalt. På bilden syns Eva Lichtenberg, måltidsbiträde på Kaveldunet, servera dagens rätt kålpudding som lockade många besökare till restaurang Kaveldunet på Kerstinsås denna dag.
Vad innebär de nya reglerna?
De nya reglerna innebär att gäster på restauranger och i annan storhushållsverksamhet, på begäran, kan få information om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas i verksamheten.
Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska föreskrifterna vara enkla att följa för livsmedelsföretagaren. Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver inte lämnas i beställningsappar eller på livsmedelsföretagares webbplats. Läs mer om reglerna på Miljösamverkan östra Skaraborgs hemsida. Länk till annan webbplats.
Tack för att du hjälper oss!