Läs mer

Fotbollssupportrarna intog äldreomsorgen: "Mycket känslor"

För att främja gemenskapen och hälsan för kommunens seniorer så visades under vecka 43 Elfsborgs match på storbildsskärm på Kerstinsås i Nossebro. Det här är första gången som detta arrangeras av kommunen. Förutom diverse attribut i Elfsborgs färger bjöds det på snacks.

Senioren Ingvar Thor och enhetschef Natalie Ekman Jörkander.

Senioren Ingvar Thor och enhetschef Natalie Ekman Jörkander.

Kerstinsås kläddes i gult och svart när fotbollsglada seniorer intog restaurang Kaveldunet för att heja fram Elfsborg, som mötte Galatasaray i Europa League. Detta är första gången som en fotbollskväll arrangerats på detta sätt på Kerstinsås och det är seniorerna själva som önskat se Boråslagets matcher tillsammans från storbildskärm. Att det är just Elfsborg som är fotbollsfavoriten bland den absoluta majoriteten av de sportintresserade på Kerstinsås i Nossebro råder inga tvivel om, konstaterar kommunens demensspecialiserade undersköterska Camilla Eriksson, som är med och arrangerar fotbollshänget.

— Vi har väldigt många herrar som har eftersökt detta. Det är flera som själva spelat fotboll i sin ungdom och det är goda, glada minnen som seniorerna har av detta, föreningslivet och allt runt omkring.

Senioren Anders Persson från Nossebro har själv ett förflutet som spelare. Idag sitter han i rullstol, men dagens match väcker många minnen.

—  Det är väldigt trevligt. Man får lite godis, dricka och umgänge med kamrater och matcherna då. Man snackar ju alltid mycket på veckorna och så där. Ja, det blir det ju naturligtvis mycket minnen nu.

Under fotbollsmatchen samlades seniorer från flera olika avdelningar för att umgås. Förutom match på storbilds-tv blev det diverse attribut i Elfsborgslagets färger samt snacks så som chips, ölkorv och ostbågar. Inte minst så bjöds det på gemenskap.

— Vi kände att det skulle komma in lite mer aktiviteter som personerna som bor här är intresserade av. Det är ju inte bara bingo när man blir äldre. Det är ju mycket idrott faktiskt. Rörelse. Alla föreningar man har varit med om i sina liv. Och då kände vi att “vad är roligt?”. Jo, det är att heja och det är match. Ja, det ska vara gött och leva hela livet, säger Camilla Eriksson.

— Till exempel kan personer med demenssjukdom återkalla minnen vid ett sådant här tillfälle. Någon kanske har spelat fotboll i hela sin ungdom och då kan man trots demensen samtala kring ämnet utan att staka sig, eftersom det alltid är lättare att tala om något man kan. Man är inte sjukdomen utan personen bakom.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!