Läs mer

Företagarträff med hälta-hälta: "Inte mött någon annanstans"

Essunga kommuns höga placering i den senaste näringslivsrankningen och framtida konsumtionstrender. Det var på tapeten när närmare 40 personer träffades i Nossebro under onsdagen för att diskutera näringslivsfrågor.

Bland de församlade på plats på restaurang Liljedal fanns representanter från Essunga kommun, organisationen Svenskt näringsliv samt lokala företagare.

— Vi är hälta-hälta här sett till fördelningen tjänstemän och företagare, skrattade kommunutvecklare Pernilla Nilsson när hon hälsade de församlade välkomna.

Hon kunde också konstatera att engagemanget från de lokala företagarna i bygden är stort.

— Vi har fantastiska företag här i kommunen som besitter ett oerhört driv. Hela kommunen andas entreprenörskap.

Unik samverkan

Jessica Tengeland som är näringspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv började sitt föredrag under träffen med att gratulera kommunen till ett starkt företagsklimat.

— Det är stark entreprenörsanda i kommunen och företagen utvecklas väl. Här i Skaraborg försöker man ofta lösa saker tillsammans som jag inte ser någon annanstans.

Tengeland berättade under träffen bland annat om den rankning av företagsklimatet som Svenskt näringsliv släppte för en vecka sedan. I denna hamnar Essunga kommun på 34:de plats av landets 290 kommuner. En klättring som vi skrivit om tidigare Länk till annan webbplats..

— Man kan konstatera att Essungas får ett fint resultat och en jättebra placering även ur ett historiskt perspektiv, säger Jessica Tengeland.

— När jag är ute och möter våra företagare så slås jag av det driv och entreprenörskap som finns här i bygden. I vissa mindre kommuner kan det kännas avsomnat, här är det precis tvärt om! Detta är verkligen en levande landsbygd att frodas i, konstaterar kommundirektör Cecilia Trolin.

Generation Z och Amiralen

Även frågan om konsumtionstrender lyftes under träffen och Jessica Tengeland pratade bland annat om hur generation Z är väldigt värderingsdrivna i sin konsumtion.

— Man vill gärna handla av företag med det man ser som rätt värderingar. Företagen ska gärna jobba med hållbarhet och miljöfrågan hamnar högt upp för generation Z, avslutar Tengeland.

Representanter från Essunga kommun informerade även under träffen om diverse andra aktuella frågor i kommunen. Bland annat om det gamla området Amiralen, där lokalerna inventerats. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson berättade att politikerna nu kommer att ge förvaltningen i uppdrag att utreda två olika alternativ rörande Amiralens framtid. De två alternativen är en total rivning alternativt en renovering av befintliga lokaler.

— De ekonomiska förutsättningarna, hållbarhet och en massa andra parametrar måste vägas in.

Framtida kanotleder

— Vi har även informerat om Miljösamverkan Östra Skaraborg. Vi har tidigare fått kritik från Länsstyrelsen om vår tillsyn kopplat till miljö och hälsa. Bakgrunden är att vi har haft svårt att rekrytera personal med rätt kompetens som stannar hos oss en längre tid och ett sätt att åtgärda detta är att vi nu har undertecknat denna avtalssamverkan. Vi kommer framöver att skicka ut en enkät till företagare och invånare här i kommunen för att ta reda på hurde tycker att detta funkar, för att sedan se om vi ska fortsätta det hela eller inte.

En annan fråga som informerades om är att kommunen fått EU-bidrag för att utreda tillgängligheten på Nossan. Förhoppningen är att detta i förlängningen ska leda till att utveckla Nossan som rekreationsområde och bidra till att locka besökare att upptäcka bland annat vår bygd via kanotleder.

Jessica Tengeland, Svenskt näringsliv, Cecilia Trolin, kommundirektör Essunga kommun, Daniel Andersson, kommunstyrelsens ordförande och Pernilla Nilsson, kommunutvecklare.

Jessica Tengeland, Svenskt näringsliv, Cecilia Trolin, kommundirektör Essunga kommun, Daniel Andersson, kommunstyrelsens ordförande och Pernilla Nilsson, kommunutvecklare.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!