Läs mer

Filminspelningen lockar nationell media

SVT:s storsatsning ”Tordyveln flyger i skymningen” spelas i juni in i Essunga kommun. Förutom filmstjärnor har även nationell media kommit till bygden och uppmärksammat arbetet.

Skådespelare så som Dag Malmberg och Liv Mjönes har redan besökt kommunen och idag spelades bland annat scener in utanför lanthandeln med de ungdomar som innehar några av huvudrollerna.

Handlingen utspelar sig i den lilla staden Ringaryd i Småland 1976 och de välbevarade retromiljöerna här i Essunga kommun är en av anledningarna till att filmteamet valt att spela in på flera platser i bygden. En annan är de många natursköna miljöerna, litenheten och lugnet. Det har produktionen tidigare uppgett. 

Tordyveln flyger i skymningen gjordes ursprungligen som en radioföljetong av Maria Gripe och Kay Pollak och handlingen är egentligen förlagd till Småland, men då Film i Väst arbetar med produktionen så ska inspelningen ske i Västergötland, sådana är reglerna. Därmed har vägskyltarna och busshållsplatsskyltarna vid Krokstorps gamla lanthandel nu fiktiva Småländska ortsnamn.  

Serien är ett familjeäventyr som kommer att visas i SVT under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. 

Här kan du läsa en tidigare artikel om inspelningen.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!