Läs mer

Känd författare vägleder elever i nytt skrivprojekt

För att bidra till ungas läslust och skrivförmåga så drar Essunga kommun nu igång ett nytt projekt där elever får möta och inspireras av en flerfaldigt prisbelönt författare.

Barnen i årskurs fyra och fem i skolorna i Essunga kommun kommer under höstterminen att få stora doser inspiration i sitt skrivande och läsande. Ja, det är i alla fall förhoppningen med det nya projektet Läsräven.

Den välkända författaren Kerstin Lundberg Hahn, som bland annat tilldelades Astrid Lindgrens pris, kommer att möta och inspirera eleverna. Det hela drar igång med en föreläsning av författaren där hon pratar författarskap, skrivande och peppar eleverna. Därefter kommer böcker att läsas, recensioner att skrivas och workshops att hållas av författaren. Eleverna ska även skriva sina egna berättelser.

– Under hela hösten ska de läsa som galningar och skriva recensioner och frågor till författaren. Sedan avslutar vi med stor galafest tillsammans! Förhoppningsvis uppträder Kulturskolan, under denna litterära salong; vi äter gott och eleverna får möjlighet att läsa högt ur sina egna verk. Det blir festligt, konstaterar kommunens kultursamordnare, biblioteksansvarige Gunnar Källström.

Det är han, som sökt pengar från Kulturrådet vilket resulterat i 35 0000 kronor i bidrag till projektet. På måndag ska det hela presenteras för kulturombuden för årskurs fyra och fem i Nossebro, Jonslund och Bredöls skolor samt Anpassad grundskola.

– Det är en jättefin karamell det här.

Känns det viktigt att inspirera eleverna till läsning och till att skriva?

– Att utveckla sin språkförmåga betyder ett rikare liv, en väg in i samhället och en bättre förmåga att lösa konflikter. Det öppna upp den egna skaparlusten och fantasin. Man växer som människa av att läsa och skriva, avslutar Gunnar Källström.

Kultursamordnare Gunnar Källström.

Kultursamordnare Gunnar Källström

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!