Läs mer

Feriepraktikanter om ungas sommar

Isa och Emilia intervjuar sina jämnåriga i kommunen

I sommar har Isa Andersson och Emilia Malmberg fått chansen att prova på att jobba med kommunikation på sin feriepraktik på kommunkontoret. I sitt uppdrag har de pratat med jämnåriga om hur det är att leva och bo i vår kommun och vad de tänker om framtiden. De var lite nervösa innan praktiken började men deras uppfattning har ändrats när de blivit lite varmare i kläderna.

- Det var inte som jag trodde och det är jättekul. Det är inte lika svårt att gå fram till folk och prata som jag trodde, säger Emilia. Isa instämmer och tycker också att nervositeten nu försvunnit.

Några av de unga som Isa och Emilia pratat med är Emil Johansson och William Bratt, som sommarjobbar på Nossebro bad och camping. Så här berättar de om sin sommar.

- Det är gött att jobba i Essunga kommun, säger William, som kommer från Sjuntorp. Jag fick en jobbmöjlighet här och då tog jag den för jag hade ingenting att göra i sommar. Som vaktmästare på badet gör man lite allt möjligt. Man tar hand om utemiljöerna, står i kaféterian och gör mackor och servar kunderna. I sommar har jag även varit badvakt. Badet har en utbildning varje år innan man börjar. Man måste dock vara 18 år för att få livrädda i vattnet.

- Det är i alla fall bättre att bo i Essunga än att inte bo här!, inflikar Emil med glimten i ögat och tittar på sin kollega. Jag tycker det är okej att jobba på badet men jag vet inte vad jag vill göra i framtiden. Det är ett hyfsat bra sommarjobb och det varierar en del. Vissa dagar är det massa folk här, andra dagar inga alls.

- Det kommer folk från olika länder, exempelvis norska, danska och tyskar. Om man arbetar i reception kan man behöva prata engelska men där är inte vi så ofta.

William börjar andra året på gymnasiet och utbildar sig till rörmokare. Emil däremot vet inte riktigt vad han vill bli utan tar det som det kommer.

På kommunens fritidsgård arrangeras något som kallas för sommargården. Sommargården håller öppet i tre veckor och detta året var det öppet från vecka 27-29. På sommargården har de planerat de olika aktiviteterna som barnen själva får tipsa och rösta om. Under vecka 29 fanns biobesök, Laxton spökmuseum och Laser Dome på schemat.

Isa och Emilia fick i uppgift att följa med till Laxton spökmuseum där de intervjuade Jennifer Dahlkvist 15 år och Lotta Oldin 55 år. Lotta jobbar vanligtvis på Nossebro skola men under sommaren har hon varit en av de fyra ledarna på sommargården. Jennifer har precis slutat grundskolan och ska börja gymnasiet till hösten.

- Det finns inte mycket att göra i Essunga kommun, så vi försöker kompensera det med sommargården men det är ju tyvärr bara tre veckor, säger Lotta. Jag skulle vilja att Essunga hade en lekplats för ungdomar, där det tex finns en linbana och höghöjdsbana, någonting som ungdomar skulle kunna leka med.

- Ja, utegymmet finns, men jag tycker inte det är roligt för personer i vår ålder, lägger Jennifer till.

- Jag hade velat att de skulle finnas mer kultur, de finns ju ingen teater eller dans. Jag minns att när man var mindre så var man tvungen att åka till Vara om man ville gå t.ex. balett eller något annat, säger Jennifer.

Emilia och Isas feriepraktik pågår under två veckor och fler av deras intervjuer kommer att publiceras i kommunens sociala medier.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!