Läs mer

Vilkött på skolmenyn

Dovhjort, fälld i skogarna kring Bredöl, står på menyn  i Bredöls skola.

En skoldag i juni bjuder föräldraföreningen i Bredöl alla elever på skolan på viltkött. Det är föräldrar som fällt djuren och Christian Stenvard vid Essunga kommuns kostenhet kommer att tillreda köttet.

– Av dovhjorten kommer vi att tillaga viltkebab som serveras med klyftpotatis och en god sås samt grönsaker. Mer lokaltproducerat kött än så här blir det inte, konstaterar Christian.

Det var efter att frågan om viltkött kom upp på ett samrådsmöte som ordföranden i föräldraföreningen tog upp frågan om viltkött. Flera föräldrar med jaktlicens bestämde då att man tillsammans skulle bidra med dovhjort. Köttet lämnades av föräldrarna in till Tingsgårdens jakt som är en livsmedelsgodkänd vilthanteringsanläggning.

– Det känns väldigt bra att kunna göra detta för barnen. Här har vi en gemensam inställning till att tillsammans hjälpas åt, säger Cecilia Hillström som är ordförande för föräldraföreningen.

– Självklart tackade jag ja till erbjudandet om viltkött! Vi serverar inom kommunen mycket lokalproducerat och bara svenskt kött, men viltkött har vi inte haft möjlighet att erbjuda eleverna. Så det här är ett jättebra tillfälle för barnen att få prova. Köttet innehåller antioxidanter, omega 3 och är fritt från antibiotika, berättar kommunens kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.

Melker, Olle och Albin i klass 2 och 3B gillade dagens skolmat.

Melker, Olle och Albin i klass 2 och 3B gillade dagens skolmat.

Kocken Christian Stenvard som tillagade viltkebab på dovhjort. Till detta serverades klyftpotatis och en kebabsås tillsammans med grönsaker.

Kocken Christian Stenvard som tillagade viltkebab på dovhjort. Till detta serverades klyftpotatis och en kebabsås tillsammans med grönsaker.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!