Läs mer

Han kan hjälpa dig att få ordning på ekonomin: "Sök hjälp i tid"

Inflationen och de högre kostnaderna för allt från livsmedel till el och bränsle påverkar hushållens ekonomi. ”Sök hjälp för att få koll på din ekonomi i tid.” uppmanar kommunens budget- och skuldrådgivare, som bland annat ger råd om skuldsanering.

Per Hjällström är kommunens budget- och skuldrådgivare. Till honom kommer människor för att gratis få stöd i frågor som rör budgetrådgivning, skuldrådgivning och skuldsanering.

– När man märker att det inte riktigt går ihop kan man komma till mig så kan jag hjälpa till att reda ut situationen. Ofta kan det kännas jobbigt att gå igenom sin ekonomi. Även om man ofta inte kan göra så mycket åt sina inkomster kan man ofta göra något åt sina utgifter. Jag kan till exempel hjälpa den som kommer med att göra en hållbar budget.

"Det finns vägar framåt"

Förutom stöd i att skapa en bättre balans i vardagsekonomin genom budgetrådgivning erbjuder Per skuldrådgivning samt stöd inför och under en eventuell skuldsanering. Exempelvis kan han lägga upp planer för skuldsaneringen och kontakta fordringsägare.

– Kom i tid till mig för att få stöd och hjälp! Det finns vägar framåt. Att ha skulder kan upplevas som skamligt men det är mycket vanligt att hamna i en ekonomiskt ansträngd situation. Det är superbra att komma i god tid och det finns en väg framåt för alla. Mitt arbete handlar om hjälp till självhjälp men du som medborgare ska få det stöd du behöver.

Kontakt

För den som vill kontakta Per Hjällström så finns han på plats i biblioteket i Nossebro under kontorstid på tisdagar och han är även tillgänglig övriga vardagar via telefon och mejl: per.hjallstrom@vara.se, tfn: 0512-313 18. Budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt. Rådgivningen är kostnadsfri och anpassas efter din ekonomiska situation och dina behov.


Det finns hjälp att få

Ladda ner en broschyr om budget- och skuldrådgivning Öppnas i nytt fönster..

Du kan få hjälp:

  • att planera din ekonomi och göra en budget
  • att hantera dina skulder
  • att kontakta dem du är skyldig pengar
  • inför och under en skuldsanering.


Budgetrådgivning – planera din ekonomi

För att få koll på din ekonomi är det bra att göra en budget över dina inkomster och utgifter. Då blir det tydligare att se vad som skulle kunna förändras för att pengarna ska räcka längre. Rådgivaren hjälper dig att sammanställa de olika delarna och utforma budgeten så att den passar dina förutsättningar.

Budgetrådgivningen är en viktig del av förberedelserna för eventuell skuldrådgivning eller skuldsanering.

Skuldrådgivning – hantera dina skulder

Om du har svårt att hantera dina skulder kan budget- och skuldrådgivaren tillsammans med dig se vilka möjligheter som finns för att lösa situationen. Målet med skuldrådgivningen 3 är att reda ut vilka skulder du har och hitta en väg ut ur skuldsättningen. Det kan innebära att samla alla skulderna hos en långivare eller att ni kommer överens om nya betalningsvillkor.

Du kan till exempel få hjälp med att:

  • räkna ut hur mycket som är rimligt att betala av på skulderna varje månad
  • kontakta fordringsägarna, det vill säga de du är skyldig pengar, för att diskutera lösningar.

Skuldsanering – när du inte kan betala

Om du har stora skuldproblem kan du ha rätt att få skuldsanering. Om du beviljas skuldsanering får du en betalningsplan på upp till fem år. Under de här åren går alla inkomster som du inte behöver för det absolut nödvändigaste till att betala skulder. När skuldsaneringen är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i din skuldsanering. Både privatpersoner och företagare kan få skuldsanering.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Din budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till att fylla i ansökan och även stötta dig om det skulle uppstå något problem under ansökningsprocessen eller senare.

För att få skuldsanering krävs det att dina skulder är så stora att du inte kan betala dem på många år. Kronofogden tar också hänsyn till din livssituation och ekonomi när de gör sin bedömning.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt