Läs mer

Kommunen satsar på närlagat: "Bra för matlust och hälsa"

Lokallagat är devisen i Essunga kommun där det är nära mellan kök och tallrik. Kommunen har en mycket hög andel lokala kök inom verksamheterna.

I Essunga kommun har beslut tagits om att det ska finnas en hög andel lokala kök ute i de kommunala verksamheterna. Något som innebär att man har inte mindre än nio lokala kök, varav sju är tillagningskök. Det berättar kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.

– Jag tycker att det är jättebra. Då blir det nära till matlagningen, man känner dofterna och kan få sig en liten titt in i köket.

"Superbra, det väcker matlusten"

Den lokalt tillagade maten har flera fördelar. Dels så är den mer näringsrik än mat som värmts upp fler gånger. Dels så innebär närheten till köken ute i verksamheterna att matlusten väcks och att intresset för maten ökar. Något som bekräftas av både kostchefen och av de förskolelärare och barnskötare som vi möter på Ängens förskola i Nossebro.

– Det är superbra att maten lagas mat här. Det luktar gott, vilket väcker matlusten. Barnen ser när maten tillagas och de får vara med och hämta den med matvagnen. Det blir en del av vår vardag och det är jättebra, säger barnskötaren Karin Andersson.

"Den bästa dagen"

Pernilla Magnusson står och lagar maten i det moderna köket på Ängen. Idag är det Flygande Jacob som ska serveras. Utanför köket passerar småbarnen och kommenterar dofterna: ”Åh, vad gott det luktar!”.

– Idag är en sådan dag som barnen går förbi och säger att det doftar, det är den bästa dagen! Det är helt fantastiskt att kunna laga maten så nära barnen, det blir ett helt annat näringsinnehåll. Det kan ju inte vara bättre, barnen går förbi och känner att det luktar gott, så som nybakat bröd, säger Pernilla Magnusson.

Anderas Gunnarsson vars barn går på Ängen.

Alla förskolor har egna kök

All fem förskolor inom Essunga kommun har egna kök. Något som Andreas Gunnarsson som just hämtar sitt barn efter en dag på Ängen uppskattar.

– Det är bra! Då äter barnen nylagat och det är färskt och gott när det kommer till tallrikarna, det gillar jag.

– Det värmer så när man får bekräftelse av barnen. Jag får teckningar från barnen och har sett att de leker ”Pernilla lagar mat”. Det är jättekul, skrattar kocken Pernilla Magnusson.

Kocken Pernilla Nilsson.
Förskoleläraren Camilla Persson hjälper Milton och Lova att köra ut matvagnen.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!