Läs mer

Hemestertrenden håller i sig: "Fler än tidigare"

Hemestertrenden fortsätter och väntas under sommaren slå nya rekordnivåer. Vid Nossebro bad och camping har fler än tidigare i år valt att förboka en campingplats.

"Det ser bra ut inför sommaren", konstaterar badmästare Frida Tarkkinen.

I och med pandemin så har många de senaste åren valt att hemestera och trenden fortsätter att hålla i sig även i sommar. Det enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Frida Tarkkinen som är verksamhetsansvarig för Nossebro bad och camping bekräftar den bilden.

– Det är många fler som förbokat campingplatser här hos oss i Nossebro än tidigare år, men än så finns det platser kvar.

"Kommer tillbaka"

Antalet gästnätter på svenska campingplatser uppgick till 15,5 miljoner under förra året, vilket var en ökning med över 20 procent jämfört med 2020. Det enligt statistik från Statistiska centralbyrån och Tillväxtverket. I år väntas ökningen fortsätta enligt TT och en ny rekordsommar hägrar för campingarna.

– Det ser bra ut inför sommaren. Många som besöker oss säger att de upplever att den här lilla kommunen har så mycket mer att erbjuda än de kunde ana och de kommer ofta tillbaka, berättar Frida.

Genom Essunga kommun, det lantliga navet mitt i tillväxtregionen Göteborg – Sjuhärad – Trestad, passerar E20. På sin väg mellan exempelvis Skara Sommarland och Liseberg är det inte ovanligt att resenärer svänger av motorvägen för att övernatta i Essunga kommun. Och en natt blir ofta till fler, berättar Frida Tarkkinen.

– Det är inte ovanligt med spontancampare här och de kommer ju med tanken att de ska stanna någon natt och så slutar det ofta med att de blir kvar längre. För barnfamiljer finns allt från äventyrsgolf och frisbeebanor till bad och friluftsliv samt olika evenemang.

Holländare lockas till Nossebro

Just Nossan som flyter förbi campingen på sin väg genom Essunga kommun är något som de campinggäster vi möter säger sig uppskatta. Dessutom finns badhusets utomhusbassäng här och i närområdet flera badsjöar. En del campare passar på att ta en tur längst med Retrovägen och upplever i samband med det Retrolägenheten i Nossebro, där tiden verkligen stått stilla.

Andra tar sig fram längst någon av de leder som finns framtagna för cyklister som vill uppleva de natursköna omgivningarna. Kanske stannar de på ett gårdsfik eller inhandlar lokalproducerade, ekologiska varor längst med vägen. Cykellederna är något som bidragit till att locka flera Holländare till Nossebroområdet.

– Vi har redan haft tre sällskap med cyklande holländare här denna säsong. Vi ligger längst en rutt som många cyklar genom Sverige: här finns bra cykelvägar och mycket att uppleva. Dessutom har vi mycket plats och stora ytor på campingen. Holländarna är inte alltid vana vid att det finns så mycket utrymme, konstaterar Frida Tarkkinen.

"Livskvalitet"

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson instämmer i bilden av att hemestrandet har lett till att många upptäcker Essunga kommun.

– Jag upplever absolut att det är så! Att kunna hoppa i Nossan för ett bad innan frukost, ta en förmiddagstur på cykel omgiven av rapsfält och sedan grilla något lokalproducerat på kvällen – det är livskvalitet! Många uppskattar det. Inte minst i dessa tider.

Hemestertips

Visit Nossebro hittar du tips på semesterupplevelser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Essunga kommun!

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!