Läs mer

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kulturvandring

Saxen i Nossebro

När järnvägen kom till byn, tårtor som åker tåg och sanningen om huruvida saxen på Stureplan är världens största eller inte. Detta och mycket annat får du veta mer om när du går Nossebros Kulturvandring.

Vad är Kulturvandringen?

Kulturvandringen är en promenad runt om i Nossebro. Vid byggnader, konstverk och platser längs vägen finns skyltar med fakta, berättelser och bilder från olika tidpunkter i Nossebros historia.

Kulturvandringen är framtagen av Essunga komun och Folkhälsorådet i samarbete med Essunga hembygdsförening.

Vandringen invigdes i april år 2009 och inför 10-årsjubileet år 2019 har den uppdaterats.

Vem kan gå Kulturvandringen?

Kulturvandringen är cirka två kilometer lång. Promenaden är anpassad för att vara tillgänglig även för till exempel cykel, rullstol och barnvagn.

Mer information

Här hittar du en del av den information som finns på skyltarna längs Kulturvandringen.

Informationen finns också sammanställd i en broschyr. Broschyren innehåller en karta där kulturvandringen och alla informationsskyltar är markerade.

Broschyren finns att hämta på biblioteket, Nossebrobadet eller kommunkontoret. Du kan också ladda ner broschyren om KulturvandringenPDF (pdf, 1.5 MB) här.

1. Stallaholm

Området vid Nossebro Scen, Nossebrobadet, konstgräsplanen och aktivitetsbanan heter Stallaholm. Förr var Stallaholm namnet på både en by och en stor gård. Gården ägdes på 1600-talet av den adliga släkten Papegoja.

2. Kerstinsås kvarn och Blommande Nossan

När Kerstinsås kvarn överläts till Nossebro hembygdsförening år 2001 hade den inte använts sedan 1950-talet. Medlemmar ur föreningen inledde en omfattande renovering och sedan år 2007 går det återigen att mala säd i Kerstinsås kvarn.

En bit ut i vattnet strax nedanför Kerstinsås kvarn finns konstverket Blommande Nossan av Tony Abrahamsson (1954).

3. Kaveldun och klockor

Det gröna huset mellan Bangränd och rondellen är ett av Nossebros äldsta hus, byggt 1899. Här bodde Johan Petter Tidén, köpman i allmänhet och urmakare i synnerhet.

År 1966 byggdes Kerstinsås äldreboende. Samlingssalen och restaurangen har det gemensamma namnet Kaveldunet. Det sägs att gränsen mellan Essunga socken och Bäreberg socken går rakt genom Kaveldunet.

4. Nossan och broarna

Ån Nossan som rinner genom Essunga kommun är cirka 100 kilometer lång. Det finns 14 broar över ån i Essunga kommun.

Åsikten byggdes år 2012 som Nossebros första höghus. Numera finns även Misteln och Utsikten. På tomten låg det förut ett mejeri och en pannkaksfabrik. Den gröna klockan utmed Strandpromenaden hörde till mejeriet.

5. Elektriska affären, Amiralen och Andra Våningen

Elektriska affären stängdes och låstes med allt innehåll kvar år 1969. År 2009 öppnade den för besökare igen. De gamla lamporna, grammofonerna och radioapparaterna är en riktig retroskatt!

Byggnaderna vid Stenbron kallas Amiralen. Här har det varit brandstation, municipalhus, polisstation, bryggeri och varmbad.

Retrolägenheten som föreningen Andra Våningen driver är inredd som på 1960-talet. De tidstypiska möblerna, prylarna och detaljerna bildar en tidsmaskin.

6. Fontäntorget och Storgatan

Vattentrappa är det första offentliga konstverket i Essunga kommun. Konstnären Roland Andersson (1935-2013) föddes i Nossebro.

Storgatan har sedan tidigt 1900-tal gått från bygata till boulevard. Gatan har renoverats flera gånger, och till en av återinvigningarna lät kommunen tillverka världens största sax.

7. Gustavsplatsen och Necks

Gustavsplatsen är uppkallad efter Gustav Neck, som grundade Necks Verkstäder.

Nossebro kyrka invigdes år 1927. Den är ett vackert blickfång där den ligger uppe på Kyrkobrinken.

Bakom bankbyggnaden finns Parksoffa av Mats Theselius, den skapades som en del i ett konstprojekt i Skaraborg.

8. Järnvägen och stationshuset

Järnvägen mellan Göteborg och Skara fick stor betydelse för Nossebros utveckling. Jämfört med att gå till fots eller resa med häst var tåget en stor tidsbesparing.

Stationshuset byggdes i samband med att järnvägen invigdes år 1900. Idag finns här ett järnvägsmuseum med en stor samling foton och föremål.

9. Mördargränd och mockatårtor

Sigfridsgatan kallades förr för Mördargränd, eftersom det låg ett slakteri här. Gatan är döpt efter mannen som ägde slakteriet, Sigfrid Bergkvist.

Mockatårtor bakades på Nya konditoriet. Tårtorna fraktades ibland med tåg till kunderna - vissa så långt bort som till Uppsala! Numera bakas mockatårtorna på Elins bageri, som ligger på Sigfridsgatan.

10. Stureplan och Stjärnan

Den 6,4 meter höga saxen har haft världsrekordet som Världens största sax. Nu symboliserar den alla klipp man har kunnat göra på Nossebro marknad sedan år 1903.

Biograf Stjärnan erbjuder en flykt från verkligheten och har så gjort sedan tidigt 1920-tal. Historien sitter i väggarna inne på biografen, retromiljöerna är fantastiska!

11. Essunga folkbibliotek

På biblioteket är det alltid något på gång! Bokcafé, Kreativa Biblioteket, Bok & Bebis och pepparkaksbyggestävling hör till de stående inslagen. Dessutom kan du såklart låna böcker, tidskrifter, filmer och ljudböcker alldeles gratis.

Lilla biblioteket finns längs strandpromenaden.

12. Skolan och stimmet

Nossebro skola växte i takt med samhället, från början av 1900-talet och framåt. Idag är det en grundskola med elever från förskoleklass till årskurs 9.

Konstnären och bildläraren Algot Galle skapade skulpturen Det är bättre med stimmet utanför år 1982. Det var i klassrummet han kom på titeln…

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt