Läs mer

Beredskapsveckan 2024

Sätt igång!

Måndag 23 september börjar årets beredskapsvecka - en årlig, nationell kampanjvecka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samordnar. Målet med veckan är att öka människors motståndskraft och stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Årets tema är ”Sätt i gång”! Temat är en uppmaning att stärka sin egen beredskap innan en kris eller ett krig hotar. Att sätta i gång kan till exempel innebära att du skaffar de där vattendunkarna, vevradion och konserverna som du bara tänkt på tidigare men inte kommit i väg och gjort.

Läs mer på MSB:s hemsida om hur du förbereder dig för en kris.

Klarar du dig i sju dagar utan samhällets hjälp?

Enligt MSB förväntas du som medborgare klara dig i sju dagar utan samhällets hjälp. Därför behöver du ha en hemberedskap för att klara av om en besvärlig situation skulle uppstå. Det kan till exempel handla om ett strömavbrott som gör att dricksvattenförsörjningen tillfälligt slutar att fungera. När du inte har vatten i kranen är det därför bra om du istället har tillgång till dricksvatten som du förvarar hemma.

Läs mer om hemberedskap på MSB:s webb.

Foldern: Sju dagar

Den som i vanliga fall klarar sin omsorg på egen hand, förväntas även klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka. Med den lilla foldern Sju dagar, från MSB, kan du öva på ett scenario, lära dig mer och få praktiska tips!

Ladda hem och skriv ut foldern här (PDF)

Vill du engagera dig?

I Sverige finns flera frivilliga försvarsorganisationer som bidrar till landets civila och militära försvar. Organisationerna rekryterar och utbildar frivilliga för en mängd olika uppgifter och spelar en viktig roll för Sveriges beredskap.

Mer information finns att läsa här (msb.se)

Testa din beredskap - öva i sju dagar!

Kliv in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Testa hur svårt det är att klara sig på riktigt.

Sju dagar är ett fiktivt krisscenario där strömmen försvinner en längre tid. Hur ser du till att du har mat, vatten och värme? Hur gör du för att få information? Övningarna i Sju dagar finns som både folder och i webbutbildningsformat. Du kan göra dem när som helst.

Gå till webbutbildningen Sju dagar

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!