Läs mer

Samlades för att diskutera vägen framåt: ”För få jobbar så här”

Under torsdag och fredag vecka nio så samlas politiker och tjänstemän i Essunga kommun för budgetdialog, där politikerna pekar ut vår riktning framåt.

Sedan 2015 har samtliga i fullmäktige representerade politiska partier bjudits in för att närvara med representanter för att delta i budgetdialogen. Något som inte är helt vanligt i kommuner konstaterar kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

– Jag uppfattade den tidigare budgetdialogen som väldigt exkluderande. För invånarna och långsiktigheten är detta bättre. Man får till sig olika perspektiv. Ingen vinner på politiskt tjafs och jag tror att folk är trötta på det politiska käbblet, säger Daniel Andersson (M).

Kristin Skogen (SD) är också positiv till att alla partier har möjlighet att delta under de båda dagarna.

– Det här har blivit väldigt, väldigt bra. Jag får väldigt mycket information och vi tjänar på det i det stora hela. Vi tycker inte alltid lika men vi lyssnar på varandra och är överens i de stora frågorna. Detta är idéskapande och bra för Essunga kommun.

– För få kommuner jobbar så här! Vi är ju här för att Essunga kommuns invånare ska få det så bra som möjligt. Jag kan inte se att det skulle gynna kommuninvånarna att man bråkar i timtal i kommunfullmäktige, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Peter Andréasson (S).

In- och utflyttning

Ett par av de många frågor som hanteras under budgetdialogen är rekrytering och befolkningstillväxt. Essunga står precis som så många andra av landets kommuner inför en kompetensutmaning, inte minst inom vården och omsorgen. En minskande befolkning i arbetsför ålder ska ta hand om en åldrande befolkning.

– Detta är en utmaning som vi delar med den absoluta majoriteten av landets kommuner, konstaterar HR-chef Agneta Andersson.

Kommunen utvecklingsstrateg Anna-Helena Wiechel presenterade statistik över bland annat flyttmönster och de närvarande politikerna kunde konstatera att det vid eventuell utflyttning i hög utsträckning är den yngre befolkningen, som lämnat skolåldern, som flyttar från Essunga kommun. Samtidigt verkar det vara så att de i viss grad flyttar tillbaka medan de är i barnafödande ålder. ”Detta skulle bland annat kunna vara en indikator på att man flyttar härifrån bland annat för att studera”, konstaterar en av de närvarande politikerna när han tar del av statistiken.

– Vi ser en svagt positiv trend vad gäller just inflyttningsnettot av förvärvsarbetande. Skillnaden mellan in- och utflyttare minska, berättar Anna-Helena Wiechel.

Minskade skatteintäkter

En annan fråga som diskuteras under dagarna är de ekonomiska utmaningar som kommunen står inför. Våra folkvalda politiker vill att vi som bor här i kommunen ska bli fler och har tidigare fattat beslut om Vision 2040, där visionen är 10 000 invånare år 2040. Det är i sammanhanget värt att påpeka att detta är en vision och inte ett mål; målet är sedan tidigare satt till 6 800 invånare till 2040. Samtidigt så har Essunga, precis som så många andra kommuner, tappat invånare. 2024 stod Sverige inför den lägsta befolkningsökningen under hela 2000-talet.

Vi var vid den senaste mätningen 5 560 invånare i Essunga kommun, vilket är en minskning med 96 personer jämfört med vid föregående mätning. En bidragande anledning till att vi blivit färre är utflyttning och att det dör fler än vad som föds. I sammanhanget kan det vara värt att nämna att vi tillhör den minoritet av kommuner där barnafödandet faktiskt ökar. Under 2024 föddes 53 barn hemmahörande i Essunga kommun, vilket är 21 fler än året innan.

I och med att vi trots detta totalt sett blir färre så minskar även skatteintäkter. Hur de minskade skatteintäkterna ska hanteras är något som politikerna nu tar ställning till och som vi kommer att informera om när detta arbete är klart.

– Fokus behöver ligga på fler invånare och vi är igång med flera långsiktiga arbeten kring detta. Vi behöver vara lite uthålliga sett till befolkningsutvecklingen och i de diskussioner vi för behöver vi ha ett långt tidsperspektiv, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

– Invånarantalet behöver komma rätt och det är också därför vi jobbar intensivt med fördjupade översiktsplaner och detaljplaner framgent, för att skapa möjligheter för att få fler att flytta hit, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Peter Andréasson.

Ekonomiskt läge

2024 var ett mycket ekonomiskt utmanande år för Sveriges kommuner, inte minst på grund av inflationen. Dessutom minskar alltså befolkningsunderlaget i majoriteten av landets kommuner, så även här. Som exempel på hur skatteintäkterna påverkades kan nämnas att 56 färre invånare i Essunga kommun innebar ungefär 4 miljoner kronor mindre i skatteintäkter.

– Även 2026 ser tufft ut ekonomiskt. Det beror framför allt på investeringar vi behöver göra och vissa engångskostnader. Inte minst kopplat till Jonslunds skola, berättar ekonomichef Andreas Hasselteg.

2025 ser däremot ut att bli ett normalår ekonomiskt, där eftersläpande kompensationen för ekonomisk utjämning förbättras och när inflationen minskat påverkar det räntor och pensionskostnader nedåt, konstaterar Hasselteg.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!