Daglig verksamhets nya lokaler invigda: ”Ett jättelyft”
De har varit utspridda och fått byta lokaler flera gånger. Nu har de äntligen hittat hem: Daglig verksamhet i Nossebro har flyttat in i sina nya lokaler på Kerstinsås i Nossebro.
— Det här är ett jättelyft för verksamheten, deltagarna och för oss i personalen, konstaterar stödassistent Leo Falkås när han visar runt oss i de nya lokalerna.
I ett rum står en symaskin uppställd. I ett annat flera datorer, där deltagarna bland annat ägnar sig åt att programmera. I ett tredje rum finns material för att tillverka en del av de varor som säljs i daglig verksamhets egen butik på Storgatan i centrala Nossebro. Det handlar om allt från gosedjur till braständare.
Att personalen och deltagarna inom daglig verksamhet i samband med höstens inträde kan samlas här, på en och samma plats, är något som varit efterlängtat. Verksamheten har de senaste åren huserat i olika byggnader på orten.
— Vi har haft växtvärk och behov av nya lokaler. Personalen har fått pussla med utrymmen och att hyra lokaler har inte varit helt ekonomiskt hållbart. I och med flytten kan vi på ett enkelt sätt jobba tillsammans över flera olika arbetsområden och med en högre personaltäthet, säger Desirée Klarén som är enhetschef inom social sektor i Essunga kommun.
— Vi har varit splittrade och utspridda vilket har krävt en del av personalen som lagt mycket tid på förflyttningar. Det här blir effektivare och nu får vi fina, ändamålsenliga och permanenta lokaler, konstaterar Ulrika Edvardsson som är verksamhetspedagog på daglig verksamhet.
Hon berättar att behovet av stöd från verksamheten har ökat under de tretton år hon jobbat för daglig verksamhet: från sex till 35 beslut om stöd.
Daglig verksamhet i Essunga kommun består av två olika avdelningar, Ateljén och Krusegårdsgatan, vilka skiljer sig åt på så sätt att deltagarna har olika behov och funktionsvariationer. Ateljén har sedan tidigare sin hemvist vägg i vägg med de nya lokaler som Krusegårdsgatan nu flyttar in i. Lokalerna bidrar inte bara till att hela personalstyrkan och samtliga deltagare nu finns på Kertinsås, det innebär även att deltagarnas särskilda behov bättre kan mötas och tas om hand.
— De nya lokalerna gör att vi kan bättre kan ge deltagarna det de behöver och i högre grad anpassa verksamheten efter deras behov. Vi får fler rum och det innebär att deltagarna även kan få tillgång till en lugn miljö i mindre grupper. Vill man delta i utegympa ska man kunna det, vill man sitta i lugn och ro och programmera så ska man kunna göra det! Detta kan gynna deltagarnas utveckling, möjligheter och vissa kan efter en tid hos oss även prövas mot arbetsmarknaden, berättar Ulrika Edvardsson.
Tack för att du hjälper oss!