Läs mer

Arkitektstudenter intog Amiralen: "Känsla & historia"

”Spännande historisk plats”, ”stora förväntningar” och ”retrokärlek”. Så beskriver de arkitektstudenter som ska ta fram förslag på hur Amiralen kan utvecklas, sina första intryck av byggnaden.

Under måndagen besökte 18 arkitektstudenter från Chalmers Amiralen i Nossebro. Chalmeristerna ska ta fram föreslag på hur området skulle kunna utvecklas och bli till en framtida mötesplats.

– Det finns väldigt mycket känsla, kultur och historia här som man vill bevara. Det är en sådan möjlighet att få ta del av det här och att vi kommer utifrån kan förhoppningsvis även ge något nytt, det som vi ser kan behövas, utifrån de förslag och de behov som finns, säger studenten Astrid Sandberg.

"Stora förväntningar"

Det är i arkitekturkursen Arbetets rum, vilken handlar mycket om relationen mellan rum, verksamhet och arkitektur, som studenterna ska ta fram förslag på hur Amiralen skulle kunna användas och förändras för att möta framtida behov. Det kommer att bli flera förslag som tas fram, då eleverna jobbar i sex olika grupper.

– Det här är väldigt roligt och det känns som en jättespännande uppgift, konstaterar studenten Julia Källberg.

– Det ska bli jätteroligt så vi har stora förväntningar, säger studenten Maria Danho samtidigt som hon tittar upp i slangtornets innanmäte.

Framtida mötesplats

Några av de förutsättningarna som givits eleverna är bland annat att det gamla brandslangstornet som reser sig som ett landmärke över Nossan ska vara kvar och nyttjas på bästa sätt samt att lokalerna och området kring Amiralen utvecklas till en framtida och tillgänglig mötesplats. I önskemålen ingår utrymme för kommunkontor, kommunfullmäktigesal, kyrkokafé, kontorsplatser och mötesrum för Svenska kyrkan samt utrymme för biograf Stjärnan samt den lokala teaterföreningen. Därför besöktes även fler lokaler i Nossebro under eftermiddagen.

– Allt detta är ju en del av samhällsbyggandet och det ger en del av underlaget till vår framtida process framåt för vad vi kan göra för att utveckla Amiralenområdet. Jag diggar tanken på att detta kan bli en mötesplats, tillgängligt för många och med hög nyttjandegrad. Siluetten av vårt slangtorn är speciell. Har man varit utanför kommunen är det rätt gött att ta bilen och åka förbi slangtornet – det ger känslan av att ”nu är jag hemma” och det är viktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

– Det är jättespännande att studenterna är här eftersom det är början på en process där vi kan få inspel och idéer om hur det här området skulle kunna se ut i framtiden, säger Peter Andréasson, andra vice ordföranden i kommunstyrelsen.

Arkitekt Maria Niklasson, bördig från Nossebro.

Arkitekt Maria Niklasson, bördig från Nossebro.

Uppvuxen på orten

För att kunna ta fram förslag som på ett fullgott sätt motsvarar de behov och önskemål som finns på orten så ska studenterna göra fler besök i Nossebro. Bland annat kommer personal på kommunkontoret att intervjuas om sina behov. I april avslutas kursen och studenterna ska då i ord och bild ha levandegjort sina förslag. Handledare för studenterna är arkitekten Maria Niklasson som arbetar vid ABAKO Arkitektkontor. Hon är uppvuxen i Nossebro och hennes föräldrar bor kvar på orten.

– I år känns det extra roligt att handleda studenterna i denna kurs då jag känner till Nossebro väl. Det är roligt att vara här och det är väldigt positivt att kommunen, kyrkan och skolan kan samverka. Skapas en mötesplats i Amiralen kan det göra en stor skillnad för orten. Ja, det är ett väldigt positivt projekt!

Det var under slutet av förra året som representanter från Essunga kommun, Svenska kyrkan och Chalmers arkitektutbildning för första gången möttes för att diskutera möjligheten för de blivande arkitekterna att komma till Nossebro och låta sig inspireras av området för att eventuellt kunna bidra till bygdens utveckling.

"Finaste tomten i Nossebro"

– För kommunens är samarbetet en jättemöjlighet att få ungas nya ögon på hur Amiralen skulle kunna utvecklas. Det här är en jättespännande plats, konstaterade då elevernas lärare, lektor Marie Strid.

– Det känns positivt om Amiralen skulle kunna bli en mötesplats. Vi kan få något som kan komma kommuninvånare och församlingsbor till godo och få en plats som myllrar från tidig morgon till sena kvällen; ett hus för alla, konstaterar kyrkoherde Fredrik Nordlund.

– Ja, det är jättespännande att studenterna kommer hit. Det här är den finaste tomten i hela Nossebro, nära Nossan och Nossebro centrum. Vilket passar bra, vi vill ju finnas just nära människor! Det ska bli oerhört spännande att höra vilka förslag studenterna kommer fram till, summerar Marie-Louise Svensson som är ordförande i kyrkorådet i Essunga pastorat.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!