Läs mer

Balvagnstur för pensionärer: "En upplevelse för oss gamlingar"

Den senaste veckan har vi på äkta Nossebrovis tagit med pensionärer på våra boenden ut på balvagnstur.

– De som bor i stan får inte den här förmånen. Det är en upplevelse! Även för oss gamlingar. Jag väntar redan på nästa års tur, skrattar 87-årige Theodor Pauckstadt.

Se en film från resan på Essunga kommuns facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Runt 30 av de äldre som bor på Essunga kommunens boenden har under några dagar upplevt både kommunens samhällen och det omkringliggande landskapet med hjälp av traktor och balvagn.

Från kärran får de mycket uppmärksamhet: det vinkas när de äldre kör förbi badande barn i Nossan och i samhället stannar förbipasserande upp och ropar. Det märks att det är något alldeles extra när traktorn med ystra de pensionärerna drar fram genom bygden.

– Det är som att åka på studentflak! Det är världens bästa jobb att kunna få vara med om detta, skrattar aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik samtidigt som hon vinkar till förbipasserande.

Vid ett par av årets tre turer har livemusik framförts från vagnen och naturligtvis passar man även på att ta en naturskön fikapaus under resans gång.

– Alla har varit jätteglada! Personer som vanligtvis inte är så pigga har i balvagnen varit vakna, pigga och glada. De har skrattat och pratat. Det är helt underbart, säger aktivitetssamordnare Fredrika Bäck Stiller.

Detta är femte året som de mycket populära turerna arrangeras. De senaste åren med uppehåll på grund av pandemin.

– Hur vi fick idén? Vi spånade lite om allt möjligt och så hade jag träffat våra häftiga äldre. De ville ut och se sig omkring i kommunen. Har man inget busskort får man lösa det så här! Det blev morsans traktor och Lions balvagn. Det är många som tycker att det är roligt när vi strögar genom samhället och de vinkar. Det gör folk glada och då är det bra tänker jag, säger traktorföraren och guiden Daniel Andersson, till vardags kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är väldigt roligt tycker jag. Jag har glatt mig åt denna dag. Det är något att minnas när hösten kommer och stormarna blåser, säger pensionären Ulla-Britt Eriksson.

– Vi har haft två resor tidigare i sommar och de äldre har varit så nöjda. De sitter och pratar om det hela tiden, berättar kommunens aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!