Läs mer

Måltidens dag sätter lokalproducerat på menyn

Grynkorv och närodlat serveras torsdag den 21 oktober

Erlinda Malmerström och Anna Maria Jantasarena visar upp lådor med stora röda äpplen de hämtat i Jonslund.

Nu är det återigen dags för det årliga nationella arrangemanget Måltidens dag som tillsammans med Grynkorvens dag alltid inträffar den tredje torsdagen i oktober, det vill säga torsdagen den 21 oktober 2021.

Firandet av Måltidens dag sker genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I Essunga kommun har kostenheten valt att skapa en speciell lokalproducerad meny dagen till ära där Västergötlands landskapsrätt grynkorv självfallet ingår.

- Det är roligt att vi håller liv i traditionen och uppmärksammar grynkorvens dag. Att vi dessutom bjuder på en meny baserad på lokalproducerade varor känns extra roligt, säger Erlinda Malmerström, kock på skolköket på Nossebro skola. - Vi har hämtat äpplen i Jonslund idag och grönsakerna kommer från odlare runt om i kommunen, i Tumleberg och i Arentorp och potatisen från Svartemaden och ägg från Vrånghult. Grynkorven och grillkorven har vi givetvis hämtat på Storgatan hos Eriksons charkuteri, där grynkorven prisats åtskilliga gånger och där det är svenskt kött som gäller.

Till och med receptet på senap är lokalt! Senapen görs av skolköket själva efter recept från Bäreberg, som Martina Lindströms gammelfarmor Greta tagit fram. Martina arbetar som kock på Stallaholms förskola, där man också serverar grynkorv denna dag. Även inom äldreomsorgen uppmärksammas måltidens och grynkorvens dag på torsdag, där det också serveras lokalproducerat och grynkorv. - Det brukar vara väldigt populärt med grynkorv och senapssås, serverat med potatismos, säger Katarina Andersson, kock på Kerstinsås.

Symbol för Hållbar konsumtion i de globala målen satta i Agenda 2030.

- Vi försöker servera närproducerat i hög grad även i vanliga fall och vi ställer höga krav på våra livsmedel i våra upphandlingar, säger Majlis Kuhlin Gustavsson, kostchef i kommunen. Det känns så fantastiskt bra att denna dag kunna belysa och uppmärksamma lokalproducerade varor och att kunna bidra till en hållbar framtid.

Du hittar fullständig skolmatsedel på den här sidan och menyer för restaurang Kaveldunet på den här sidan.

Även Nossebro marknad uppmärksammar närproducerat på nästa veckas marknad onsdagen den 27 oktober. Läs mer om marknaderna här.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt