Läs mer

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Valet 2014

Den 14 september 2014 genomfördes allmänna val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Sverige.

Allmän information om val

Allmänna val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige hålls vart fjärde år, den andra söndagen i september. Nästa val äger rum i september 2018.

Val till Europaparlamentet är det vart femte år. Nästa val äger rum 2019.

Valmyndigheten ansvarar för förberedelser och genomförande av allmänna val. Länsstyrelsen och kommunens valnämnd har ansvaret på regional och lokal nivå. Skattemyndigheterna svarar för röstlängder och röstkort.

Mer information finns på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats

Så här går valet till i Essunga kommun

Valnämnden är ansvarig för valen i kommunen i samarbete med kommunkansliet.

När vallokalerna stänger börjar valförrättarna i valdistrikten med att räkna inlämnade röster. Först räknas riksdagsvalet, sedan kommunvalet och sist landstingsvalet. Respektive valdistrikt lämnar sedan protokoll och avlämnade röster till kommunens valnämnd som granskar att distriktet har handlagt valet rätt. Dagen efter valet överlämnar valnämnden samtliga valdistrikts resultat till länsstyrelsen.

Första onsdagen efter valdagen sker så kallad onsdagsräkning. Då räknas röster som kommit till kommunen under valdagen och därefter. Det kan till exempel vara förtidsröster från andra kommuner. Dessa räknas i kommunen och lämnas sedan in till länsstyrelsen.

Valdeltagande

Valdeltagandet i Essunga kommun valet 2014

Röstfördelning

Röstfördelning i Essunga kommun i valet 2014

Mandatfördelning

Mandatfördelning i Essunga kommun efter valet 2014

Teknisk valsamverkan

Inget av partierna i kommunfullmäktige i Essunga kommun har egen majoritet. Det innebär att partierna i samtliga frågor behöver samarbeta för att få majoritet. Det förekommer med andra ord en teknisk valsamverkan i kommunen.

I Essunga kommun samarbetar framför allt Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet på ena sidan och på andra sidan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Moderaterna är det parti som har flest mandat i kommunfullmäktige i Essunga kommun och partiet innehar kommunalrådsposten.

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Kontakt